Kiemremming

U bent hier: Home > Kiemremming


Door het wegvallen van middelen en de verandering van het klimaat is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan kiemremming tijdens het opslaan van aardappelen. Door de seizoensinvloeden is dat niet altijd even makkelijk, er zijn grote verschillen per jaar. Onze bewaarspecialisten helpen u graag met advies om het kiemen van het gewas tegen te gaan.

Kiemremming

In de aardappelbewaring vraagt kiemremming de nodige aandacht. Wanneer aardappelen in de bewaring spruiten gaan vormen, gaat de kwaliteit achteruit en ontstaat er gewichtsverlies. Door een kiemremmingsmiddel toe te dienen, kunt u een partij langer kiemvrij bewaren. Indien er gebruik is gemaakt van een groeiregulatie met MH kan de bewaarstrategie hierop worden aangepast.

Voor een goede kiemrust is het belangrijk uw product koel en droog te bewaren. De streeftemperatuur voor tafelaardappelen is <5°C, voor fritesaardappelen is dit <7°C. Een droog product zorgt er daarnaast voor dat de kiemremmingsmiddelen een optimale werking hebben. Voor een goede concentratie moet de ruimte zo klein mogelijk zijn. Wanneer de schuur niet volledig is gevuld, is het verstandig om het gedeelte waar geen aardappels liggen af te schermen. Hiermee wordt een te lage concentratie van kiemremmingsmiddelen voorkomen.

Daarnaast is voldoende ventilatiecapaciteit nodig voor een goede verdeling van de kiemremmingsmiddelen in de goed afgesloten bewaring. De kiemremmingsmiddelen moeten voldoende tijd hebben om zich te verdelen in de ruimte. Voor een goede verdeling gaat de voorkeur uit naar het gassen over de aardappelhoop. Mocht dit niet kunnen, dan kan het toedienen plaatsvinden via de drukgang. Belangrijk hierbij is dat er een goede verdeling van het middel plaatsvindt. Bij een slechte verdeling kan er een piek in de concentratie ontstaan wat schade kan veroorzaken aan de aardappelen.

Bij de controle van het kiemen is het belangrijk om aardappelen uit de gehele cel te controleren. Meestal bevat de bovenste meter van een aardappelcel meer vocht waardoor deze aardappelen eerder gaan kiemen. Kiemen in de bovenste meter wil niet zeggen dat er dieper ook kiemen zitten.

 

Middelen

Argos
Argos is een product op basis van sinaasappelschil concentraat. Het heeft een brandende werking op kiemen en het heeft een goede werking in kleinere ruimtes. Het zorgt voor het afbranden van de kiemen. Bij toepassing van Argos is het belangrijk dat het product droog is, bij condens kunnen namelijk brandplekken ontstaan. Dit geldt ook voor machines.
Wachttijd dat de ruimte afgesloten moet blijven na toediening: 36 uur

1,4 Sight
1,4 Sight is een kiemrust verlenger op basis van dimethylnafthaleen, een aardappel eigen stof. Het is noodzakelijk om op tijd te beginnen met het toedienen van 1,4 Sight, wat zorgt voor een langere duurwerking. Een verhoogde dosering van 1,4 Sight geeft een curatieve werking maar dat gaat gepaard met kortere intervallen. Het is van belang om na toepassing minimaal te ventileren met buitenlucht om de concentratie in de bewaarruimte zo hoog mogelijk te houden.
Wachttijd dat de ruimte afgesloten moet blijven na toediening: 72 uur

Biox-M
Biox-M is een muntolie en heeft net als Argos een afbrandende werking op de kiemen. Ook heeft Biox-M een goede werking op slakken en is het effectief in kleine ruimten.
Wachttijd dat de ruimte afgesloten moet blijven na toediening: 48 uur

 

Bewaarspecialist

De bewaarspecialisten van Van Iperen staan voor u klaar om te bepalen of er al actieve kiemremming nodig is. Dit wordt gedaan door visuele beoordeling van uw partij en het meten van het CO2-gehalte. Daarna bespreken ze samen met u hoe u er het best voor kan zorgen dat uw aardappelen niet beginnen te kiemen en welke product hier het meest geschikt voor is. Zo nodig kunnen ze een afspraak met de gasser voor u maken. Na de behandeling zullen onze specialisten uw schuur regelmatig blijven controleren.

 

Nieuws

 

Vragen en advies

Heeft u vragen over kiemremming of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met één van onze bewaarspecialisten: