Opgroeien met Van Iperen

Blog Erik van den Bergh | Een droomjob

16 september 2021

Ik heb bijna mijn hele ‘meststoffencarrière’ bij Haifa gewerkt. In de jaren 90 eerst als ‘commercial agronomist’ voor de Benelux en Duitsland. Dat waren de tijden dat de handel in Nederland vocht voor een extra containertje kalisalpeter. De substraatteelt breidde steeds verder uit en kalisalpeter van Haifa was veel gevraagd. Van Iperen was toen geen klant, want dat lag nogal gevoelig. Met hun onafhankelijke opstelling waren ze net uit de groothandelsgroep NPK gestapt en de meeste meststoffenfabrikanten durfde NPK niet voor het hoofd te stoten. Bij Haifa hadden we al snel door dat Van Iperen de opkomende ster in de tuinbouw was. Daarom besloten we na een paar keer diep in- en uitademen toch te leveren aan Van Iperen. Daar heeft Haifa nooit spijt van gehad. Ook vandaag de dag is Van Iperen wereldwijd nog een hele grote klant van het bedrijf, misschien wel de grootste.

 

Met zulke goede klanten ging mijn loopbaan bij Haifa natuurlijk ook goed en na verloop van tijd was ik wereldwijd verantwoordelijk. Op Mars gaan telen was nog niet aan de orde, dus wat kon ik nog bereiken bij het bedrijf? Zo kwam op mijn 50e het moment om iets anders te gaan doen. Ik nam ontslag bij Haifa en besloot eerst een jaartje goed na te denken. Een sabbatical dus. Een paar weken later kwam ik bij Piet Bakker om afscheid te nemen. Tijdens het gesprek zegt Piet opeens: ‘Weet je al wat je gaat doen? Vind je het goed als ik Peter er even bij haal?’ Peter was toen nog de baas van Dirk-Jan. Voor ik het wist, was ik een businessplan aan het schrijven voor de lancering van Van Iperen International. En een paar maanden later, in de herfst van 2010, begonnen we er daadwerkelijk mee. Zo kwam ik aan mijn droomjob bij Van Iperen.

 

De eerste jaren zaten we samen met een klein, maar groeiend clubje in het oude kantoor. Opeengepakt, want er was plaatsgebrek. Toch heb ik hele goede herinneringen aan die periode. Echte pioniers waren we. Nog altijd trouwens, maar dat terzijde. Netwerken, business ‘inkoppen’ en weer verder. De mensen van Van Iperen BV, de ‘locals’ zoals wij ze al gauw respectvol noemden, hebben ons altijd ondersteund. En met Euroliquids en TTD konden we natuurlijk ook scoren in het buitenland. Samen maakten we een enorme professionaliseringsslag in die jaren. Als ik zie hoe we zonder iets zijn begonnen en waar we nu staan, heb ik des te meer respect voor mensen als Piet en Dirk-Jan die er vanaf de eerste dag in geloofden. Tenminste, ik ga er vanuit dat ze dat deden.

 

En het mooiste moet nog komen, want meer en meer vinden van Iperen BV en Van Iperen International elkaar met innovaties en nieuwe producten. Zoals GreenSwitch duurzame nitraatmeststoffen en binnenkort met Plant-4-Plants biostimulanten. Daar gaan we de wereld nog mee verbazen. En wie weet vanuit de Hoeksche Waard zelfs veroveren. Ik heb er alvast zin in!

 

Erik van den Bergh
Directeur Van Iperen International

 

Foto: Erik in Pakistan in 2020 tijdens de coronapandemie