01 maart 2017

Freek van der Velde – Potgerberateler

Er zijn er maar een paar van in Nederland; potgerberatelers.

Er zijn Sierteeltverpakkingen Van Iperen: kies ook voor een bloemenhoes of plantenhoes van hoge kwaliteiter maar een paar van in Nederland: potgerberatelers. Eén daarvan is Decorumlid Freek van der Velden, van de gelijknamige kwekerij uit Delfgauw. Samen met zijn zoon Martin teelt hij per jaar zo’n 6 miljoen potgerbera’s. Om ook de grotere potgerbera’s goed in de markt te zetten, hebben ze een exclusieve plantenhoes ontwikkeld.

In 1995 stapte Freek van der Velden over van rozen op potgerbera’s, die hij sinds 2003 op de moderne kwekerij in Delfgauw teelt. Freek: “We telen nu 20 jaar potgerbera’s en daar heb ik nog altijd veel plezier in. Het is een hele fleurige teelt en ook een snelle teelt van een week of tien, waardoor je
makkelijk kunt schakelen.” Omdat potgerbera’s echte voorjaars- en zomerbloemen zijn, teelt Van der Velden ook andere planten. “Vanaf week 37 valt de teelt van gerbera’s in een gat, de handelaren gaan dan in winterstand. We zijn dus genoodzaakt ook andere planten te telen, die het in de winter goed doen. Naast de gerbera’s telen we daarom ook nog zo’n 400.000 poinsettia’s en 300.000 helleborussen.”

Speciaal

Van der Velden teelt veelal volgens het principe ‘u vraagt, wij draaien’ en brengt zo min mogelijk planten naar de klok. “De handelaren weten wie je bent en wat je doet. Het is maar een klein product dat we telen en iedereen kent elkaar. Als handelaren tijdig hun bestellingen doorgeven, kunnen wij prima schakelen om aan hun wens te voldoen. Daarnaast geven we ze de mogelijkheid om waarde toe te voegen aan de planten. Hiervoor hebben we een zogenaamde ‘toegevoegde-waardelijst’ met een vast assortiment aan onder andere potten en tasjes. Maar het grootste gedeelte van onze planten gaat de deur uit in een neutrale verpakking of een blanco plantenhoes aangevuld met een sticker van de klant.” De potgerbera’s van Van der Velden worden voornamelijk naar Duitsland geëxporteerd, maar de planten worden ook afgenomen in Engeland, Frankrijk en Italië. Het gaat dan wel vooral om de standaardmaat gerbera’s, voor de grotere potgerbera’s is de markt beperkt.
“Gerbera’s groeien gigantisch ongelijk. Om de markt voor de grotere gerbera’s wat verder open te breken, zijn we op zoek gegaan naar een manier om ze ‘speciaal’ te maken.” Samen met Van Iperen heeft Van der Velden een nieuwe hoes ontworpen. “We hebben een hoes ontwikkeld met een exclusieve uitstraling en een stevig handvat. Je kunt er in feite zo de winkel meSierteeltverpakkingen Van Iperen: kies ook voor een bloemenhoes of plantenhoes van hoge kwaliteite uitlopen, het heeft verder niets meer nodig. De hoes is aan de buiten- en binnenzijde bedrukt en de folie is gelamineerd. Hierdoor ontstaat een mooie glans die de hoes de kwaliteitsuitstraling geeft die het verdient. Het totaalplaatje klopt nu; een mooie, sterke plant in een mooie, sterke hoes. De hoes maakt deze grotere potgerbera een cadeautje om weg te geven. Het zou mooi zijn als de consument hier wat voor over heeft.”

Gewoon goede plantenhoes

Van der Velden had de aanvraag voor de hoes bij drie partijen weggelegd, maar kwam uiteindelijk toch weer bij Van Iperen uit. “Het is gewoon een goede partij. Adviseur Henk van der Meer komt hier over de vloer en de samenwerking is fijn en de prijs goed. Wat wil je nog meer?” Van der Velden was direct enthousiast over het eerste ontwerp. “We hebben alleen meegedacht over de kleuren van de gerbera’s op de hoes, verder was het helemaal naar onze zin.” Ook over de kwaliteit van het materiaal is Van der Velden zeer te spreken. “Het is een zware plant met veel blad, dus de hoes moet sterk zijn om de plant te kunnen dragen en mooi te houden. We zijn misschien niet het eerste bedrijf met een hoes met een handvat, maar wel de eerste met een echt stevig handvat. We hopen dat deze hoes het verschil gaat maken voor de verkoop van onze grotere potgerbera’s. We gaan voorzichtig de markt op, maar de eerste reacties uit Frankrijk en Italië zijn positief!”