01 maart 2017

Potplantenkwekerij C&M Kester

Bij potplantenkwekerij C&M Kester is geen order hetzelfde.

BSierteeltverpakkingen Van Iperen: bloemenhoezen en plantenhoezen van hoge kwaliteitij potplantenkwekerij C&M Kester is geen order hetzelfde. De grote klantenkring brengt een diversiteit aan wensen met zich mee. En volgens Cornee en Marino Kester geldt voor ieder bedrijf: “Als je mee wilt blijven doen, moet je steeds klantgerichter werken”. Dankzij deze drive konden ze dit
voorjaar een primeur op hun naam schrijven!

Onder bijna vier hectare glas in Honselersdijk kweken de neven Cornee en Marino Kester diverse pot- en kuipplanten. Doordat ze seizoensproducten
telen, ervaren ze jaarrond een piek. “We gaan eigenlijk van de ene golf in de andere golf. Elke dag kunnen we verkopen. Daarbij is het belangrijk dat we zeer flexibel zijn en een grote capaciteit hebben, want een order die om half elf geplaatst wordt moet soms om één uur alweer de deur uit zijn.” Flexibiliteit is ook vereist als het aankomt op klantwensen. “De klant bepaalt en daar moet je als kweker snel op in kunnen spelen: zonder hoes, een
blanco hoes, een bedrukte hoes of een sticker op de pot. En dat is natuurlijk allemaal mogelijk. Maar we hebben ook een klant die én én wilde: stamfuchsia’s in een bedrukte hoes mét een sticker op de pot. Deze wens zette ons aan het denken.”

Win-win

Cornee legde de wens voor aan adviseur Arjan Spaans van Van Iperen. Van Iperen levert de hoezen voor de poinsettia’s en stamfuchsia’s. Cornee: “Eigenlijk had ik een hoes met een gat nodig, zodat je na het hoezen kunt stickeren. Van Iperen kwam toen met het idee om een venstertje in de hoes te maken dat je eruit kunt halen. Dit venstertje zit ongeveer in het midden van de pot en is iets groter dan de stickers. Als de hoes om de pot zit, haal je het venster er eenvoudig uit en kun je de sticker zo op de pot plakken. Heel arbeidsvriendelijk en ook klantvriendelijk, een win-win situatie dus.” Met deze nieuwe hoes heeft C&M Kester een primeur te pakken en de handel reageert positief. Bovendien is met deze hoes de kans groter dat de uiteindelijke verkoper de hoes ook om de plant laat zitten. Iets waar de neven Kester veel waarde aan hechten.
“Een hoes biedt veel meer dan alleen bescherming tijdens het logistieke proces, het maakt je product af. Het geeft ons de mogelijkheid om onze identiteit aan de plant mee te geven en herkenbaar en onderscheidend te zijn in de markt. Daarnaast is een plant in een mooie hoes voor de consument veel meer een cadeautje om te kopen.” De hoes voor de stamfuchsia’s is samen met Van Iperen ontworpen. “Van Iperen snapte heel goed wat we wilden, het eerste ontwerp was direct in de goede richting. We wilden een chique en kleurrijke uitstraling en met de huidige technieken kun je Sierteeltverpakkingen Van Iperen: bloemenhoezen en plantenhoezen van hoge kwaliteitgebruikmaken van prachtige fotobedrukkingen om dit te realiseren. Een mooie hoes geeft je product echt meerwaarde.”

Opfrissen

Meerwaarde creëren bij ondergewaardeerde planten is volgens Cornee en Marino beter dan bezuinigen. “Je kunt meer per meter gaan telen of sneller gaan telen, maar dat gaat ten koste van de plant. Wij zoeken het liever in een goede opfrisbeurt. Momenteel zijn we, samen met Van Iperen, bezig met een bedrukte hoes voor onze hangfuchsia’s. De hoezen van de stamfuchsia’s vormen hiervoor de basis, zodat we de eenheid en herkenbaarheid houden. Zo gaan we de hangfuchsia’s weer meer op de kaart zetten!”

Bekijk in dit filmpje hoe eenvoudig het venster werkt.