01 maart 2017

Potplantenkwekerij van Schie

Bij potleliekwekerij Van Schie uit Honselersdijk zijn ze altijd op zoek ‘naar iets nieuws’!

Bij pSierteeltverpakkingen Van Iperen: bloemenhoezen en plantenhoezen van hoge kwaliteitotleliekwekerij Van Schie uit Honselersdijk zijn ze altijd op zoek ‘naar iets nieuws’. Of het nu gaat om een nieuwe variëteit of om toegevoegde-waarde-artikelen, mede-eigenaar Marcel en zijn vrouw Silvia hebben er oog voor. Met het brede assortiment dat de potplantenkwekerij biedt, kunnen klanten hun hart ophalen.

Jaarlijks worden er zo’n vier miljoen planten gekweekt bij Van Schie. Om klanten te verrassen met nieuwe variëteiten, werkt Marcel van der Voort nauw samen met veredelaars. “Het kiezen van een nieuw soort is een hele opgave. In de veredelingskas beoordelen we de specificaties van de plant, vervolgens moet je kijken hoe deze variëteit het doet in het teeltproces op onze kwekerij. En aangezien een nieuw soort inzetten zeer kostbaar is, moet je een heel goede afweging maken.” Na de selectie duurt het nog 5 tot 10 jaar voor er kleine aantallen in productie kunnen worden genomen. “Het
vermeerderen van bollen neemt nu eenmaal veel tijd in beslag. Soms vallen er variëteiten af tijdens het productieproces. Maar als het goed verloopt, zetten we de planten onder meer via Decorum af.”

Vierkante hoes

Tijdens de Royal FloraHolland Trade Fair in november vorig jaar heeft Decorum een nieuwe huisstijl onthuld, inclusief nieuwe verpakkingslijn. Iets waar Silvia erg over te spreken is. “De verpakkingslijn
is trendy en consumentgericht. We hopen dat de verpakking hierdoor langer om de plant blijft zitten en het Decorummerk zo lang mogelijk zichtbaar blijft. De vouw die in de hoes zit om een vierkante uitstraling te geven, is wel spannend. We zijn benieuwd of deze goed blijft bij zwaardere planten.” Hoewel de individuele teler ondergeschikt is aan het merk Decorum, is er voor de kwekers ruimte voor eigen inbreng. “Je hebt mogelijkheden om de foto en de informatietekst op de verpakking zelf in te vullen. Omdat je een potlelie in de knop koopt, is het voor ons heel belangrijk om de consument op de verpakking te laten zien hoe de plant er in bloei uitziet. Daar hebben we in ons eigen merk hoezen ook bewust voor gekozen.” Voor het eigen merk heeft Van Schie twee hoezen; één voor de Oriëntals en één voor de Aziaten. Deze komen net als de Decorum-hoezen bij Van Iperen vandaan.

Totaalplaatje

Na een jarenlange samenwerking met hun vorige hoezenleverancier, is Van Schie vorig jaar klant geworden bij Van Iperen. “Een overstap maak je niet zomaar, maar het is een goede keuze geweest”, stelt Marcel. “Ik dacht bij Van Iperen altijd aan grote volumes en scherpe prijzen, vanuit de meststoffen. Ik ging ervan uit dat het bij de hoezen ook om grote aantallen zou draaien, maar dat is niet het geval. Ik heb Van Iperen leren kennen als enorm klantgericht. Ondanks de grootte van het bedrijf zijn de lijnen kort.” Ook over de prijs-kwaliteitverhouding zijn Marcel en Silvia zeer te spreken. “We willen natuurlijk scherp inkopen, maar voor die scherpe prijs willen we wel een Mercedes. We telen een luxe-lijn aan potlelies, daar hoort ook een luxe hoes bij. Hans en Gerard (red. adviseurs van Van Iperen) zijn hier een paar keer langs geweest met voorbeelden van andere hoezen. Dat zag er allemaal goed uit. En hoewel zij natuurlijk graag zaken wilden doen, waren de gesprekken ongedwongen. Dat vonden wij heel prettig. Alles bij elkaar klopte het totaalplaatje en dat is waarom we voor Van Iperen hebben gekozen.”

Vertrouwen

Het spannende in de samenwerking ligt volgens Silvia in het beheren van de voorraad. “Voorraadbeheer is complex bij ons. We leveren maatwerk en soms gaat één hoes ineens veel sneller dan verwacht. Hoe dat gaat lopen, moet zich uitwijzen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit goedkomt.”