08 maart 2017

Meten is weten – LEMA tomaten

Meten is weten. Dat is de filosofie die ze bij LEMA tomaten volgen.

Meten is weten. Dat is de filosofie die ze bij LEMA tomaten volgen. Niet alleen om voedingsschema’s te bepalen, maar ook als het om waterkwaliteit gaat. “Water is een cruciale factor voor een goede productie, maar met het oog zie je niet wat er allemaal in het water gebeurt. Metingen geven ons het inzicht dat we nodig hebben om goed, voldoende en schoon water aan ons gewas te geven”, aldus eigenaar en teeltmanager Rob van Marrewijk.

Waterkwaliteit: meten is weten

Op de tomatenkwekerij in Naaldwijk worden jaarrond troscocktailtomaten van het ras Brioso geteeld. Op bijna 3,5 hectare is belichting aangebracht en de rest is traditionele teelt. Deze twee teelten worden apart van elkaar aangestuurd. Rob: “de planten hebben andere behoeften en die willen we zo goed mogelijk invullen. We hebben daarom twee aparte mestbakken en aparte leidingen. Aan de hand van de wekelijkse analyse reken ik met het meststoffenrekenprogramma van Van Iperen een nieuw voedingsschema uit. En het is fijn dat we de waterkwaliteit nu ook tastbaar kunnen maken via metingen.”

Systeemaanpak

Het uitgangspunt bij LEMA tomaten is om de leidingen en het water zo schoon mogelijk te houden. “Vorig jaar hadden we wat last van verstoppingen in de hoeken van de kas”, licht Rob toe. “Hierdoor stonden de platen daar droog en dat kost productie. Meer water geven is niet wenselijk, want dan worden andere planten te nat. We hebben het hele systeem schoongemaakt en dat willen we nu schoon houden. Ook willen we crazy roots buiten de deur te houden. We hebben daarom samen met Edwin Datthijn gekeken naar een systeemaanpak.” Volgens Rob is schoon uitgangswater het beginpunt. “Door middel van een afdekzeil en de inzet van koperbemesting met Proteck houden we ons bassinwater schoon. Daarnaast spuien we dagelijks, voordat we beginnen met water geven, de inhoud van de leidingen naar de vuilwatersilo’s. Ook zetten we Intra Hydrocare in, een met zilver gestabiliseerd product op basis van waterstofperoxide. Het voordeel van Hydrocare is dat het in de juiste dosering de leidingen en het water tot in de uithoeken schoon houdt. Dat zien we aan de metingen die we uitvoeren.” De bemestingsspecialist van Van Iperen komt regelmatig langs voor deze metingen. “We meten de hoeveelheid ATP, een maat voor het aantal levende organismen in het water. Het meetapparaat geeft binnen 10 seconden de waarde aan. Aan de hand van de waarde bepalen we of de aanpak goed is of bijgesteld moet worden.” Rob voert zelf ook metingen uit met behulp van teststrookjes. “Ik kijk elke week hoeveel Hydrocare er uit de druppelaars komt. Als de waarde onder een bepaald niveau komt, voer ik de dosering tijdelijk op.”

Vertrouwen

LEMA tomaten is nu sinds een aantal maanden aan de slag en naar tevredenheid. “Doordat je meet, weet je precies wat er gebeurt en of dat naar je zin is. De bemestingsspecialist komt nu regelmatig meten, maar als alles goed draait hoeft dit minder vaak te gebeuren. We kunnen er dan op vertrouwen dan de planten goed, voldoende en schoon water krijgen, waardoor wij kunnen genieten van een optimale productie!”