09 mei 2017

Fruitbericht 16

Bladvoeding

De relatief koude omstandigheden van de afgelopen weken zorgt ervoor dat het blad niet in optimale conditie is, op veel plaatsen staat het gewas er niet fris bij. Op percelen waar vorstschade is opgetreden zien we dit nog sterker, ook de aanwezige peren blijven wat achter in de ontwikkeling. Besteed hier in deze periode extra aandacht aan door regelmatig bladmeststoffen en plantversterkers mee te spuiten. Denk hierbij met name aan magnesium en mangaan, maar ook Aminosol en Kaliumfosfiet stimuleren de plant en zorgen dat het gewas sterker en weerbaarder wordt. Zeker op calcium-behoeftige rassen is het belangrijk om nu te starten met het toepassen van een calciumbladmeststof. In deze koude periode gaat de voorkeur uit naar AMX-Ca, doordat dit product ook aminozuren bevat is de opname beter en wordt ook nog extra energie aan de boom meegegeven.

Groeiremming

Nu de beursscheuten al behoorlijk groeien is groeiremming met Regalis Plus aan de orde. Door remming van de aanmaak van groeihormoon zorgt Regalis Plus ervoor dat scheuten korter blijven en het aantal nieuwe scheuten afneemt. Naast minder snoeiuren zorgt Regalis Plus ook voor een open boom en meer lichtinval. Dat is gunstig voor de bloemknopvorming en het kleuren van het fruit. Regalis Plus kan er ook voor zorgen dat de rui wordt beperkt en er dus meer vruchtjes aan de boom blijven zitten. De eerste toepassing voor groeiremming dient bij voorkeur te gebeuren wanneer de scheuten ca. 3 cm lang zijn en er 2 tot 3 volledig ontwikkelde bladeren op de scheut aanwezig zijn.

Regalis Plus 0,60 kg/ha (voor ruivermindering)
  1,25 kg/ha (voor groeiremming)

Zwartvruchtrot

Naar het einde van de week toe geeft de weersvoorspelling aan dat de temperaturen wat op gaan lopen. Ook wordt er dan wat regen verwacht. Op het moment dat we warme en vochtige omstandigheden krijgen kunnen we er vanuit gaan dat zwartvruchtrot een rol gaat spelen. Zorg daarom dat vóór een gunstig infectiemoment de sporen zijn opgeruimd, zeker op percelen met bekende druk van zwartvruchtrot in het verleden. Hiervoor kunt u het beste kiezen voor een toepassing met Switch. Op percelen met weinig of geen druk kunt u ook kiezen voor middelen zoals Score of Folicur. Ook Fontelis en Sercadis hebben een goede werking op zwartvruchtrot, deze hebben ook een goede werking op schurft en meeldauw.

Switch 0,80 kg/ha Fontelis 0,75 ltr/ha
Score 0,20 ltr/ha Sercadis 0,25 ltr/ha

Schurft

Afgelopen week hebben we de eerste schurftinfectie gehad in vrijwel heel Nederland. Op de meeste percelen was het gewas voldoende bedekt, in enkele gevallen is er nog teruggepakt op deze infectie. Voor de komende week wordt droog weer voorspeld met naar het einde van deze week wat regen. Zorg dat het gewas bedekt blijft met een bedekkingsfungicide of een preventief sterk fungicide zoals Faban. In combinatie met zwartvruchtrot- en meeldauwbestrijding kan nu ook een sterker middel als Fontelis of Sercadis worden ingezet (de doseringen vind u onder het kopje Zwartvruchtrot). Wanneer teruggepakt moet worden op een infectie kan gekozen worden voor Score, deze is zowel sterk op blad- als vruchtschurft.

Captan  1,80 kg/ha Delan DF 0,45 kg/ha
Delan Pro 2,50 ltr/ha Score 0,20 ltr/ha
Faban 1,20 ltr/ha    

Residuen

Nu we voor de meeste rassen richting einde bloei gaan of het bij sommige al helemaal is uitgebloeid, komen we daarmee op het punt om rekening te houden met het beperkt houden of voorkomen van residuen bij de oogst. Wanneer we uitgaan van een fictieve plukdatum van 1 september moet er binnenkort rekening gehouden worden met residu voor de volgende middelen:

Vruchtdunning

Door de vorst, die op veel percelen schade aan de vruchten heeft veroorzaakt, is vruchtdunning maatwerk geworden. Op veel plaatsen is nog niet duidelijk welk percentage van de vruchten uiteindelijk blijft zitten. Hierdoor is het maken van een inschatting erg moeilijk. Ons advies is om terughoudend te zijn met dunning, overleg met uw adviseur over een dunstrategie. Voor percelen waar geen schade is en er teveel vruchten aanwezig zijn kan nu wel een start gemaakt worden met vruchtdunning door middel van 6-BA of Brevis.

MaxCel/Exilis

Voor het toepassen van 6-BA als vruchtdunningsmiddel kunt u werken met de middelen MaxCel of Exilis. MaxCel kan sinds vorig jaar zowel in appels als in peren worden ingezet. De toegestane dosering in appels is 11,25 ltr/ha, in peer is dit 10 ltr/ha. Ook Exilis mag zowel in appels als in peren worden toegepast, met een maximale dosering van 7,50 ltr/ha. Beide middelen mag u 1 keer per 12 maanden inzetten. Voor deze middelen zijn de volgende zaken van belang:
Temperatuur
De temperatuur en luchtvochtigheid moeten op het moment van toepassen goed zijn. De optimale temperatuur is rond de 18 ºC. De dagen na de toepassing moet de temperatuur minimaal 18 ºC zijn, met een stijgende temperatuur.

Vruchtmaat
De vruchtmaat is van belang voor het toepassingsmoment. Het advies is om te behandelen bij een gemiddelde vruchtmaat van 10 – 12 mm. De gemiddelde vruchtmaat kan het beste bepaald worden door 15 clusters van het meerjarige hout en 10 clusters van het eenjarige hout te nemen en hier alle vruchten van te meten. Let op dat de opname van het product in de boom belangrijker is dan de vruchtmaat. Wanneer de temperatuur niet optimaal is valt de werking meestal tegen ook al is de vruchtmaat goed.

Toepassing
Een uitvloeier toevoegen is bij beide producten niet nodig. De pH van de spuitvloeistof dient tussen de 5 en de 7 te liggen (indien nodig aanzuren met Intake of MAP). Gebruik 750 – 1.000 water ltr/ha. Wanneer het gewas langer nat blijft wordt de opname verbeterd. Spuit MaxCel en Exilis apart van andere middelen.

Adviesschema MaxCel en Exilis (op appel en peer)

Bovenstaande adviezen gelden voor percelen met een normale uitgangssituatie:

  • Geen nachtvorstschade
  • Normale groeikracht, geen stresssituaties
  • Voldoende bloemen
  • Enkele rijen
  • Boomhoogte van 2,25 meter

Aandachtspunten toepassing Exilis/MaxCel

Ideale temperatuur rond 18 ºC op toepassingsmoment

  • Minimaal 18 ºC benodigd op de dagen na toepassing
  • pH spuitvloeistof moet tussen 5 en 7 zijn
  • Vruchtmaat moet tussen 10 en 12 mm zijn
  • Temperatuur is belangrijker dan vruchtmaat!
  • Droogtijd middel moet voldoende lang zijn, het is na 6 uur regenvast
  • Apart van andere middelen spuiten
  • Geen uitvloeier toevoegen

NAA

Sinds vorig jaar heeft het middel Late-val met de werkzame stof 1-naftylazijnzuur (NAA) een toelating gekregen voor vruchtdunning in appel. Late-val kan worden toegevoegd aan de 6-BA bespuiting. De adviesdosering voor deze toepassing is 75 tot 100 ml/ha. Let op dat deze toepassing bij Elstar kan leiden tot meer pygmeevruchtjes.

Ethrel-A

Als de vroegere vruchtdunningen met ATS/Ethrel en ook met 6-BA niet goed gelukt zijn, kan men als noodmaatregel Ethrel toepassen op vruchten van 20 – 22 mm. Let op dat dit gevolgen kan hebben voor de rijping van de vruchten. Dit advies is afhankelijk van ras en perceel, overleg voor toepassing altijd eerst met uw adviseur.

Brevis

Vorig jaar zijn de eerste ervaringen opgedaan met het dunmiddel Brevis. In plaats van in te spelen op de hormoonhuishouding zoals de 6-BA’s doen, werkt dit middel in op de fotosynthese. In het afgelopen jaar hebben we gezien dat de omstandigheden rondom het toepassen erg belangrijk zijn.

Omstandigheden
Het dunningseffect dat wordt verkregen door de inzet van Brevis is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan groeikracht, rasgevoeligheid en weersomstandigheden zoals hierboven reeds genoemd. Ook de dosering en het tijdstip van toepassen spelen een belangrijke rol.

Toepassing
De eerste behandeling met Brevis moet worden ingezet bij een vruchtdiameter van 8 tot 10 mm. Een eventuele tweede toepassing kan plaatsvinden bij een vruchtdiameter van 12 tot 14 mm. Tussen de twee behandelingen moet minimaal 5 dagen zitten. De werking van Brevis is niet afhankelijk van de temperatuur op het moment van toepassen. Wel is de voorkeur dat de bespuiting bij een temperatuur tussen de 10 ºC en 25 ºC plaatsvindt. Doordat Brevis lokaal-systemisch werkt, kan er ook voor gekozen worden om bijvoorbeeld alleen de kop van de boom te behandelen.

Aandachtspunten

Hierbij een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten bij het gebruik van Brevis:

  • Werking sterker bij donker weer en hoge nachttemperatuur
  • Werking niet afhankelijk van temperatuur op moment van toepassen
  • Sterk groeiende bomen reageren sterker op dunmiddelen
  • Bomen onder stress reageren sterker (hagel, droogte, windschade)
  • Niet toepassen op jonge bomen
  • Niet mengen, altijd alleen toepassen
  • Minimale afstand van 7 dagen tussen toepassing Brevis en opname bevorderende en/of oliehoudende stoffen (Fontelis, Movento, etc.)
  • Gebruik voldoende water voor een goede verdeling over de boom
  • Dosering afhankelijk van de mate waarin gedund moet worden
  • Leer het product kennen en doe ervaring op
  • Overleg voor toepassing altijd met uw teeltadviseur

Tot slot

Mede door de schade die door de vorst is ontstaan en de koude bloei- en zettingsperiode vergt het onderdeel dunning dit jaar nog meer aandacht dan normaal. Bij aanwezige schade is het raadzaam om voorzichtig te zijn met chemische dunning. Ook zonder schade aan de vruchten geldt:
Chemische vruchtdunning is en blijft maatwerk: perceel, ras en uitgangssituatie zijn bepalend voor het effect dat zal worden behaald. Overleg daarom altijd met uw adviseur over de te volgen strategie!

Onze gebruiksadviezen zowel mondeling als schriftelijk, berusten op uitgebreide proefwaarnemingen. Wij adviseren naar beste weten volgens de kennis van zaken van dit ogenblik, echter zonder daarvoor aansprakelijkheid op ons te nemen. Raadpleeg voor gebruik altijd eerst het etiket. Copyright © Het is niet toegestaan dit bericht zonder toestemming van de onderstaande uitgevers te verveelvoudigen.