23 mei 2017

Fruitbericht 18

Perenbladvlo

Op de meeste perenpercelen komen we sinds vorige week springers en eitjes tegen. De aanwezige eitjes beginnen langzaam te verkleuren naar oranje. De ontwikkeling van perenbladvlo is gerelateerd aan de temperatuur. Bij een gemiddelde dagtemperatuur van 12 ºC zitten er circa 21 dagen tussen ei-leg en uitkomst eerste larve. Bij een gemiddelde dagtemperatuur van 20 ºC duurt dit nog slechts 8 dagen. Aan de hand hiervan is te zien dat het nu op de meeste percelen tijd is om de eerste Movento-bespuiting in te zetten, de ontwikkeling zal met het warme weer van deze week hard gaan. Zoals de weersvoorspelling er voor deze week uitziet komen er voldoende geschikte momenten om Movento in te zetten. Belangrijk voor een goede opname is dat het gewas goed groeit. Pas Movento toe met veel water en herhaal de bespuiting indien nodig na 14 dagen.

Movento  1,00 ltr/ha

Bloedluis

Sinds afgelopen week vinden we op diverse percelen bloedluis die migreert naar de scheuttoppen. De omstandigheden zijn nu ideaal voor de inzet van Movento, voer bij aanwezige bloedluis deze week een bespuiting uit. Movento dient apart van andere middelen te worden toegepast met voldoende water op een groeizame dag en in een vitaal, goed groeiend gewas.

Movento 1,00 ltr/ha

Spint

De ontwikkeling van spint gaat met de warme temperaturen extra hard. We zien nu volop spinteitjes die uitkomen. Voer bij aanwezigheid van eitjes en jonge spintmijten een bespuiting uit met Envidor. Wanneer Movento wordt ingezet mag hier ook een werking van worden verwacht op jonge spintmijtjes.

Envidor 0,40 ltr/ha

Dunning peer en appel

Dunning is dit jaar een onderwerp waar we extra voorzichtig mee moet omspringen. Met de voorspelde hoge nachttemperaturen wordt van de fabrikant een erg terughoudend advies gegeven. Dit houdt in dat er op percelen met vorstschade geen dunning met Brevis kan plaatsvinden. Ook op percelen waar geen directe vorstschade is opgetreden moet u terughoudend zijn met de inzet van Brevis, met de huidige warme nachten is het risico op overdunning te groot.

Eventueel kunt u nu ook kiezen voor de inzet van Exilis, het risico op overdunning is dan vrijwel niet aanwezig terwijl er wel dunning plaatsvindt.

Let op:

Houd tussen een bespuiting met Brevis minimaal 3 dagen afstand tot een bespuiting met

Movento en 5 tot 7 dagen afstand tot een bespuiting met Fontelis.

Meeldauw

Met de voorspelde droge en warme dagen is het risico op het ontstaan van meeldauwaantasting aanwezig. Voeg daarom aan de bespuiting een meeldauwmiddel toe om deze aantasting tegen te gaan. U kunt kiezen voor Flint of Stroby. Richting het weekend wordt er weer wat regen voorspeld waardoor de bestrijding van schurft en zwartvruchtrot ook weer een rol gaat spelen. Combineer in dit geval de meeldauwbestrijding met schurft- en zwartvruchtrotbestrijding door te kiezen voor een sterk middel zoals Fontelis of Sercadis.

Flint 0,100 kg/ha
Stroby 0,200 kg/ha
Fontelis 0,75 ltr/ha
Sercadis 0,25 ltr/ha

Overig

  • De bodem begint op veel plaatsen aardig uit te drogen. Zorg voor voldoende aanvoer van vocht, zeker bij pas geplante bomen.
  • De eerste fruitmotten zijn afgelopen week aangetroffen, vanaf nu zullen de eerste eitjes worden afgezet. Als u kiest voor inzet met Insegar is het nu het moment om deze in te zetten. Insegar 0,30 kg/ha