24 mei 2017

Spruitkoolbericht 8, 24-05-2017

Insecten

Door het warme weer zien we een lichte toename van de koolmot. Tellingen van de monitoring waren nu ook hoger: gemiddeld zes motten per val. We zien regionale verschillen, met name in de Hoeksche Waard zijn er hogere tellingen. In Spruitkoolbericht 7 leest u hoe u de koolmot het beste kunt aanpakken. Het advies blijft om deze week te zorgen dat er een rupsdodend middel in het hartje van de plant aanwezig is in de vroegere plantingen. Dit kan door het inzetten van Steward in combinatie met Zipper als uitvloeier plus Karate Zeon. Voeg nu aan de bespuitingen ook Karate Zeon toe om volwassen koolmotjes en koolvliegen te bestrijden. Ook van de koolvlieg signaleren we aanwezigheid in spruitkool. Advies:

Karate Zeon 50 ml/ha +
Zipper 0,10 ltr/ha +
(eventueel) Steward  85 gr/ha  

Grafiek: Gemiddelde spruitkoolmonitoring Van Iperen 2017

Tip tegen luis: op dit moment zien we in de diverse akkerbouwgewassen de druk van luizen stijgen. Sommige zeer vroeg geplante percelen spruitkool, dit zijn meestal alleen de in maart geplante percelen onder doek, zijn niet behandeld met Cruiser tijdens zaai. In deze situatie is het gewas al fors ontwikkeld zonder luisbescherming. Zet in dit soort situaties al vroeg in het seizoen Movento in.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.