31 mei 2017

Phytophthorabericht 31-05-2017

In onderstaande grafieken ziet u per dag de Phytophthora situatie voor de regio’s Westmaas, Dronten, Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland. Deze wordt weergegeven in de combinatie van sporendruk en infectiemogelijkheid.

Infectiekans Een infectiekans van boven de 25 geeft voor een infectie een kritische dag.
Sporendruk De sporendruk is een maat voor de hoeveelheid sporen die zich in de lucht bevinden.

Wanneer zowel de infectiekans als de sporendruk hoog is, is het noodzakelijk dat het gewas beschermd is. Wanneer één van beide getallen zeer laag is, is er in theorie op basis van de weersgegevens geen infectie mogelijk.

Regio Westmaas

Regio Dronten

Regio Zuid-Beveland

Regio Schouwen-Duiveland

Het komende teeltseizoen houden wij u weer op de hoogte van de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de ziektedruk in aardappelen. Voor deze berichten gebruiken wij de informatie die afkomstig is van Agrovision. Omdat ons werkgebied vergroot is maken wij gebruik van de volgende vier weerpalen:

  • Westmaas
  • Dronten
  • Zuid-Beveland
  • Schouwen-Duiveland

Aan de hand van de bij u dichtstbijzijnde weerpaal is de ziektedruk in uw regio te bepalen.

Het warme droge weer zorgt er voor dat phytophthora zich nauwelijks kan ontwikkelen. Andere jaren lag de druk in het begin van het seizoen al hoog, dit kwam mede door de aardappelopslag in overige gewassen als infectiebron. Toch is het belangrijk om binnenkort te beginnen met de phytophthorabestrijding. De meeste percelen met vroege aardappelen zijn al beschermd en zullen ook wekelijks worden beschermd. Ondanks de lage druk is het belangrijk om ook de latere rassen te beschermen. De aardappelen groeien hard en de opbouw van bescherming tegen phytophthora in de plant is belangrijk. Het advies is om ook in de latere rassen binnenkort de eerste bespuiting uit te voeren.

Voor een bespuiting kunt u kiezen tussen een vloeibaar middel zoals Revus of een mancozebhoudend middel. Dit zijn de granulaten zoals Nautile / Video en Valbon start. Bij het kiezen tussen een granulaat of een vloeibaar middel is het belangrijk om te onthouden dat vloeibare middelen sneller regenvast zijn. De vloeibare middelen hebben dus een voorkeur bij wisselvallig weer. Bij de LDS-bespuitingen met Titus bij voorkeur niet mengen met een mancozebhoudend middel, vanwege de mindere werking. Advies:

Revus 0,50  0,60 ltr/ha of
Nautile/video 2,00 kg/ha of
Valbon start  1,60 kg/ha  

De onderstaande tabel toont het middelenpakket voor het begin van het teeltseizoen. Hierbij staat ook het aantal toepassingen en de maximale dosering.

Voor een advies op maat of eventuele verdere ondersteuning kunt u contact opnemen met uw adviseur.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.