12 juni 2017

Voorkom binnenrot in paprika met Serenade

Start tijdig tegen Fusarium voor een goed resultaat

In de teelt van paprika wordt de basis voor de meeldauwbestrijding gelegd met zwavelverdampers. Het grootste probleem in het schema vormt de bestrijding van Fusarium. Deze schimmel wordt niet bestreden door zwavel. Een van de Fusariumsoorten in paprika is Fusarium lactis, deze kan binnenrot veroorzaken en zo directe vruchtschade veroorzaken. In de keten kan de aanwezigheid van deze schimmel tot grote problemen leiden. Uit onderzoek is gebleken dat het middel Serenade een goede bijdrage kan leveren aan de bestrijding van Fusarium. Bij het toepassen van het middel is het belangrijk om vroeg te beginnen. Zodra de Fusariumschimmel mycelium heeft gevormd wordt de bestrijding veel moeilijker omdat Serenade vooral preventief werkt.

 

Residuen reduceren

Door Serenade in het spuitschema op te nemen tegen Fusarium, echte meeldauw en Botrytis is het effect vergelijkbaar ten opzichte van een geheel chemisch schema. De residugehaltes en het aantal residuen bij de oogst kunnen door de inzet van Serenade echter aanzienlijk gereduceerd worden. Daarnaast laat Serenade zien dat de totale milieubelasting van de ziekten- en plaagbestrijding gereduceerd wordt.

 

Wachttijd en veiligheid voor nuttigen

Serenade heeft een wachttijd van nul dagen. Tot op de dag van de oogst kan Serenade worden ingezet om het gewas of de oogst te beschermen. Serenade heeft geen effecten op nuttige insecten of bestuivers.

 

Mengen van Serenade

Serenade is zeer goed mengbaar met andere fungiciden of insecticiden, dus combineren met rupsen- of spintmiddelen vormt geen enkele belemmering.

Belangrijke punten voor een optimale toepassing en effectieve werking van Serenade in de teelt van paprika’s:
• Pas Serenade regelmatig toe in de periode van zetting
• Bij druk van Fusarium spuitintervallen aanhouden van 7-10 dagen
• Zorg voor een optimale bedekking van het gewas
• Serenade altijd combineren met een uitvloeier.

Kortom, Serenade is zeer gemakkelijk inzetbaar, en past optimaal in een geïntegreerde teelt.

Bron: Bayer Cropscience