13 juni 2017

Fruitbericht 21

Perenbladvlo

Op dit moment zien we met name honingdauw en larven in verschillende stadia. Op percelen waar nog veel oranje eitjes liggen kan nu Mancozeb ingezet worden. Verder kunt u ter vermindering van de honingdauw werken met een hoge dosering bitterzout of uitvloeier. Waar veel honingdauw tussen en op de peren zit kunt u Previsan inzetten. Previsan zorgt dat de roetdauwschimmel zich niet ontwikkelt op de aanwezige honingdauw, waardoor zwarte peren voorkomen kunnen worden. Wanneer u extreem veel honingdauw en jonge larven aantreft kunt u ook kiezen voor Vertimec, zonder KWH k1500-3R2 met VLOS-ondersteuning dient wel de eerste 20 meter van de rij te worden overgeslagen. Verder moet een teeltvrije zone van 4,5 meter aanwezig zijn.

Tridex/Dithane 2,00 kg/ha
Vertimec 0,50 ltr/ha
Previsan 1,00 ltr/ha

Fruitmot

Deze week zullen een groot deel van de fruitmoteitjes uitkomen. Nu er op veel percelen minder appels te vinden zijn is de kans op aantasting in verhouding groter. Zorg daarom dat appels en peren anders dan Conference deze week worden behandeld met Coragen. Coragen heeft een werking van ca. 3 weken, indien nodig kan de behandeling daarna herhaald worden. In het verleden is gebleken dat Conference in de periode net na ei-uitkomst vrijwel niet gevoelig is voor aantasting, daarom kunt u het beste nog even wachten met de behandeling Coragen op Conference.

Coragen 0,175 ltr/ha

Spint/roestmijt

Regelmatig vinden we volwassenen en zomereieren van spint. Ook zien we de populatie roestmijt opkomen. Wanneer u hier schade van ondervindt, kunt u ingrijpen met Envidor. Wanneer Movento is ingezet mag hier voorlopig voldoende nevenwerking van worden verwacht.

Envidor  0,40 ltr/ha

Zwartvruchtrot en schurft

Voor deze week wordt er vrijwel geen regen voorspeld, voor schurft en zwartvruchtrot zal er zonder bladnat weinig risico op infectie zijn. Blijf het gewas behandelen met een bedekkingsfungicide, zoals Captan, zeker op percelen met schurfthistorie. Voor volgende week wordt er wel wat regen voorspeld, mocht dit doorzetten dan kunt u het beste net voor de regen een zwaarder middel inzetten tegen zwartvruchtrot. Denk hierbij aan Switch of Bellis. Ook Fontelis, Folicur en Score kunnen worden gebruikt, let wel op dat er van deze middelen een extra residu kan worden aangetoond bij de oogst.

Switch 0,80 kg/ha
Bellis 0,80 kg/ha
Fontelis 0,75 ltr/ha
Folicur 0,24 ltr/ha
Score 0,20 ltr/ha

Meeldauw

Nu de scheuten op veel plaatsen beginnen af te sluiten is het belangrijk om af te sluiten met een sterk middel. Denk hierbij aan Nissodium, Topaz of Nimrod. Nadat de scheuten zijn afgesloten kunt u de bestrijding van meeldauw stoppen. Eventuele aanwezige meeldauwpluimen kunt u het beste handmatig verwijderen. Wanneer Fontelis wordt ingezet mag hier ook een voldoende sterke meeldauwwerking van worden verwacht.

Nissodium 0,50 ltr/ha
Topaz 0,25 ltr/ha
Nimrod 0,50 ltr/ha

Bladvoeding

Op veel plaatsen is het nog redelijk droog, wat soms goed te zien is aan het gewas. Ook is het belangrijk om de groei van de peren zo veel mogelijk te stimuleren. Besteed vanaf nu ook aandacht voor het aanvoeren van kali door middel van de bladmeststof Fervent Quality K of MKP. Ook de overige elementen, zoals ijzer, mangaan en calcium moeten worden meegegeven.

Fervent Quality K 4,00 – 5,00 ltr/ha
Olega Fer 1,00 tot 2,00 ltr/ha
Mangaan 500 0,50 ltr/ha
AMX Ca 2,50 ltr/ha

Bacterievuur

Vanaf afgelopen week zijn op meerdere percelen bomen met bacterievuuraantasting tevoorschijn gekomen. Controleer uw percelen deze periode regelmatig, zeker wanneer er in het verleden al aantasting voorkwam. Bacterievuur is het best te bestrijden door de aangetaste takken en bomen geheel te verwijderen.

Neem voor meer informatie contact op met uw teeltadviseur: Andries Goeree (06 – 12 17 28 17), Frank Eerland (06 – 51 25 80 78), Martin Tolhoek (06 – 10 67 29 15 ) of Frans Eerland (06 -10 71 38 23)

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.