20 juni 2017

Fruitbericht 22

Droogte en hitte

Volgens het KNMI zitten we op dit moment met een landelijk gemiddeld neerslagtekort van 133 mm. Hiermee komen we in de buurt van de 5% droogste jaren. Ondanks dat tot op heden de groei er nog aardig inzat zien we nu wel symptomen van de droogte, zoals terugvallende bomen, achterblijvende vruchtmaat en een teruglopend bladstand. Om de bomen en vruchten zo veel mogelijk te stimuleren zal er, indien mogelijk, water aangevoerd moeten (blijven) worden. Voeg hier steeds voeding aan toe om de boom zoveel mogelijk in conditie te houden en de vruchtgroei te bevorderen. Ook bij net geplante bomen is het erg belangrijk om water te geven, de wortelontwikkeling is vaak nog onvoldoende om zelfstandig aan water te komen in deze droge periode.

In verband met het warme weer en de hoge zonkracht is het raadzaam om niet midden op de dag bespuitingen uit te voeren. Rij bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds om gewasschade te voorkomen.

Zonnebrand

Met de hoge zonkracht en aanhoudend hoge temperaturen van dit moment is het voorkomen van zonnebrand op vruchten die in de zon hangen belangrijk. Er zijn een aantal mogelijkheden om zonnebrand zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Beregenen van de percelen. Dit kan als u over goed en voldoende water beschikt. Start wanneer de temperaturen na de middag te hoog oplopen.
  • Spuiten van Surround aan de zijde waar na de middag de zon het langste op de vruchten schijnt. Surround weerkaatst de zon en daardoor loopt de vruchttemperatuur niet te hoog op. De dosering die gebruikt moet worden is 10 kg/ha.
  • Stel zomersnoei uit tot een periode met minder warm weer en minder zonneschijn.
  • Stel grasmaaien uit, lang gras draagt bij aan een wat koeler klimaat in de boomgaard.

Meeldauw

Dit warme droge weer is ideaal voor het ontwikkelen van meeldauw. Wanneer de groei nog niet helemaal is afgesloten moet u aandacht geven aan de bestrijding hiervan. Zet in deze laatste fase van de meeldauwbestrijding een sterk middel in, zoals Topaz of Nimrod.

Topaz 0,25 ltr/ha  
Nimrod 0,50 ltr/ha  (alleen in appels toegelaten)

Fruitmot

Met de vele mooie avonden worden er in deze periode volop fruitmoteieren afgezet en moeten we rekening houden met een extra hoge fruitmotdruk. Op appelpercelen en op peren anders dan Conference, waar nu nog niets is gedaan moet Coragen worden ingezet. De Coragen-bespuiting op Conference kunt u het beste deze week uitvoeren voor een maximaal effect.

Coragen 0,175 ltr/ha

Perenbladvlo

OnkruidbestrijdingOp de meeste percelen die de afgelopen weken te maken hadden met druk van perenbladvlo zien we dat deze generatie op zijn retour is. De larven die er nu nog zitten ontwikkelen onder invloed van de temperatuur snel door. Wel kan er vooral op het oude blad nog behoorlijk honingdauw (plak) voorkomen. Een eventuele bespuiting kan het beste gericht worden tegen het zo veel mogelijk opruimen van de honingdauw (plak) door middel van inzet van Bitterzout en/of een uitvloeier. Daar waar ook op de peren al honingdauw voorkomt kan gewerkt worden met Previsan, een bacteriepreparaat dat er voor zorgt dat de roetdauwschimmel zich niet kan ontwikkelen op de aanwezige honingdauw. Wanneer veel eitjes van de perenbladvlo worden waargenomen kunt u ook Mancozeb inzetten.

Bitterzout 5,00 – 10 kg/ha  
Dithane/Tridex 2,00 kg/ha  
Uitvloeier Pronet Alfa  1,00 – 1,50 ltr/ha   
Zipper  0,40 – 0,60 ltr/ha  
Previsan  1,00 – 2,00 ltr/ha  (niet mengen met chemie of nitraten, wel met Bitterzout en Pronet Alfa)

Onkruidbestrijding

Het onkruid groeit goed door. Er is op veel plaatsen bestrijding nodig. Omdat rondom de langste dag de sapstroom in de boom veranderd ontstaat het risico op opname van glyfosaat met mogelijke schade als gevolg. Indien nodig kan daarom het beste deze week een bespuiting met glyfosaat worden uitgevoerd, eventueel in combinatie met een groeistof. Let op maximaal aantal toepassingen per toelating!

Matos Extra 2,00 ltr/ha
M.C.P.A. 1,80 ltr/ha
2-4 D Amine 2,50 ltr/ha

Bloedluis

Afgelopen weken is er bij aanwezigheid van bloedluis vaak bestreden met inzet van Movento. Wanneer u dit niet heeft gedaan of wanneer het niet voldoende heeft gewerkt en de bloedluisaantasting verder uitbreid kunt u kiezen voor een bestrijding met Pirimor. Aangezien de populatie nuttigen sterk opbouwt is het raadzaam om langer te wachten voor sterk wordt ingegrepen. Laat dit afhangen van de mate van aantasting in uw perceel.

Pirimor 0,50 kg/ha  + uitvloeier 

Let op de etiketbeperkingen! Geeft altijd residu bij oogst!

Roestmijt/Spint

Met deze hoge temperaturen kan de ontwikkeling van spint en roestmijt hard doorgaan. Op verschillende plaatsen worden nu zomereieren en volwassen spintmijten aangetroffen. Roestmijt is in veel gevallen mee bestreden door de inzet van Movento, houd echter wel goed in de gaten of dit voldoende is om het seizoen door te komen. Wanneer aantasting voorkomt kan Envidor worden ingezet.

Envidor 0,40 ltr/ha  (ongeveer 95 dagen voor 0-residu)

Bladvoeding

Besteed voldoende aandacht aan bladbemesting, om zo het gewas en vruchten in optimale conditie te houden. Nu het droog is zit er vaak wat meer tijd tussen de bespuitingen, waardoor er in de praktijk ook minder voedingsstoffen worden aangevoerd. Vanaf nu moet aandacht gegeven worden aan de elementen Calcium, Magnesium, IJzer en Kali. Door de inzet van Fervent Quality K (kali) worden de vruchten harder en groener. Zeker in de droge periode is voldoende Kali van groot belang voor de boom, dit element is namelijk essentieel bij het openen en sluiten van de huidmondjes en kan zo helpen om het gewas te koelen en uitdroging te voorkomen.

Fervent Quality K 4,00 – 5,00 ltr/ha
Calcimax 3,00 – 4,00 ltr/ha
Bitterzout 3,00 – 5,00 kg/ha
Olega Fer 2,00 ltr/ha

Dé Appeldag

Op donderdag 29 juni 2017 organiseren NFO-kring Midden-Nederland en Delphy Dé Appeldag, een studiedag rondom de teelt van de appel. Fruitpunt zal deze dag ook aanwezig zijn met een stand. Dé Appeldag vindt plaats bij Fruitteeltbedrijf Oskam, Neerijnense Mark 6B, 4182 SB  Neerijnen. Openingstijd 10.30 – 20.00 uur. De toegang is gratis. Zie bijgaande flyer voor meer informatie of kijk op www.appeldag.nl. We hopen u te ontmoeten in onze Fruitpuntstand!

Neem voor meer informatie contact op met uw teeltadviseur: Andries Goeree (06 – 12 17 28 17), Frank Eerland (06 – 51 25 80 78), Martin Tolhoek (06 – 10 67 29 15 ) of Frans Eerland (06 -10 71 38 23)

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.