21 juni 2017

Uienbericht, 21-06-2017

In onderstaande grafieken ziet u per dag de valse meeldauwsituatie voor de regio’s Westmaas, Dronten, Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland. Deze wordt weergegeven in dagelijkse ziekte-index voor valse meeldauw.

Meeldauw: De dagen waarop de waarde groter is dan 0, worden als gevaarlijk beschouwd

Regio Westmaas

Regio Dronten

Regio Zuid-Beveland

Regio Schouwen-Duiveland

Ondanks de lage druk van valse meeldauw de afgelopen weken, is er toch op een aantal plaatsen valse meeldauw gevonden in 2e jaars plantuien. Deze uien zijn waarschijnlijk al een week of drie geleden geïnfecteerd. Door de vochtige nachten en het beregenen is de bladnatperiode vrij lang geweest. Ondanks de lage druk in het monitoringssysteem blijft het dus belangrijk om het gewas te beschermen. Als er beregend wordt, is het belangrijk om naderhand het gewas opnieuw te beschermen. Een systemisch middel zoals Acrobat of Valbon kan de plant na het beregenen beter opnemen. Het is dus belangrijk om uw gewas regelmatig te controleren op valse meeldauw.

Ook in zaaiuien is het belangrijk om het gewas goed te beschermen. Ondanks de lage druk is het verstandig om een eerste schimmelbespuiting uit te voeren. Een aanwezige infectie is lastig uit het gewas te krijgen. Laat u niet verrassen en start op tijd met de schimmelbestrijding. Een gewas dat traag groeit en onvoldoende vocht heeft, zal een systemisch middel zoals Acrobat of Valbon moeilijk opnemen. Indien er geen vocht aanwezig is, kunt u starten met een mancozeb houdend product. Voor een schone start van de teelt kunt u ook Fubol Gold inzetten. Dit is een systemisch middel dat een lange duurwerking heeft. Om de opname te bevorderen zijn groeizame omstandigheden wenselijk.

De druk voor bladvlekken is op dit moment nog laag. Toch is een vol gewas 2e jaars plantuien wel kwetsbaar voor bladvlekken. Om het gewas te beschermen tegen bladvlekken kan er een keer gespoten worden met Fandango of Olympus. Neem eventueel contact op met uw specialist om te beslissen welke strategie het beste in uw situatie past.

Advies (valse meeldauw):

Tridex / Dithane / Penncozeb 2,00 kg/ha of
Acrobat 2,50 kg/ha of
Valbon 2,00 kg/ha of
Fubol Gold 2,00 kg/ha  

Advies (bladvlekken):

Fandango 1,00 – 1,25 ltr/ha of
Olympus 2,50 ltr/ha  

Overzicht van de fungiciden toegestaan in de uienteelt:

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.