11 juli 2017

Realiseer hoger rendement en betere eiwitkwaliteit in het gras

Koenis B.V. - bemestingsproef 2017 Powerbasic en Kas ZwavelVan Iperen, bemestingsproef 2017 Powerbasic en Kas Zwavel

Hoe kunnen veehouders een hoger rendement én betere eiwitkwaliteit in het gras realiseren? Die vragen stonden centraal bij de Bemestingsproef 2017 die Koenis B.V. en Van Iperen uitvoerden. In totaal realiseerden 7 van de 8 veehouders meer opbrengst.

Bij het onderzoek onderzochten de organisaties de verschillen tussen meststoffen Power Basic en Kas Zwavel bij acht veehouders die hiervoor een perceel beschikbaar stelden. Met het onderzoek wilden Koenis B.V. en Van Iperen aantonen dat een hoger rendement van de stikstofgift mogelijk is. Dat is gelukt. Het laboratorium van Eurofins onderzocht de eiwitkwaliteit in het gras.

Hoger rendement: meer droge stof en beter eiwit

In totaal realiseerden de veehouders gemiddeld 14% meer rendement. Bij de percelen was een duidelijke verandering te zien in de opbouw van het eiwit. Het ruw eiwit steeg gemiddeld met 8% en de verhouding tussen het darmverteerbaar eiwit (DVE) en de onbestendig eiwitbalans (OEB) verbeterden. Bij één perceel was er geen hogere opbrengst droge stof en ruw eiwit. Op een ander perceel was sprake van een iets lagere opbrengst ruw eiwit.

Efficiënte bemesting

Uit het onderzoek bleek dat gras dat is bemest met Power Basic een ander eiwitpatroon heeft dan gras bemest met Kas Zwavel (nitraat). Het gras dat is bemest met Power Basic bevat meer bestendig eiwit. Dit is te danken aan de ureum in de meststof in plaats van nitraat. Onderzoekers concluderen dat de efficiëntie bij bemesting met Power Basic erg hoog is. Voor de 2e snede deden Koenis B.V. en Van Iperen nog een proef. Het doel hiervan was vast te stellen of de hogere opbrengst een negatief had op de 2e snede. Dat bleek niet het geval. De opbrengst lag gemiddeld 5,5% hoger.

Realiseer een hoger rendement met Powerbasic: meer én beter eiwit

 

 

Realiseer een hoger rendement met Powerbasic: meer droge stof

Betere verhouding DVE/OEB

Een hoog DVE met veel energie is belangrijk om veel liters melk met weinig ureum te realiseren uit eigen geteeld gras. Dan is het mogelijk veel eigen gras in het rantsoen te krijgen. Met een hoge DVE en een goede energievoorziening bespaart een veehouder kosten omdat hij efficiënter uit zijn ruwvoer kan produceren. Uit het onderzoek blijkt dat de DVE/OEB-verhouding stijgt met bijna 52% bij bemesting met Powerbasic.

Realiseer een hoger rendement met Powerbasic: betere DVE/OEB-balans

Meer weten?

Wilt u meer weten over Powerbasic of het onderzoek? Neem dan contact op met Bastiaan Houtenbos van Koenis B.V., telefoon 06 10 96 87 45 of Piet Riemersma van Van Iperen, telefoon 06 10 99 56 25.