26 juli 2017

Uienbericht, 26-07-2017

 

In onderstaande grafieken ziet u per dag de ontwikkeling van valse meeldauw, bladvlekkenziekte en stemphylium voor de regio’s Westmaas, Dronten, Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland.

Meeldauw: De dagen waarop de waarde groter is dan 0, worden als gevaarlijk beschouwd
Bladvlekkenziekte: De ontwikkeling van bladvlekkenziekte wordt weergegeven in de combinatie van DSI en CDSI.

  • DSI Dagelijkse ziekte-index voor bladvlekkenziekte, waarde: 0, 1 of 2.
  • CDSI Cumulatieve DSI vanaf 5 dagen na opkomst. Wanneer de cumulatieve CDSI boven de 40 is, is een eerste bespuiting noodzakelijk.

Stemphylium: De ontwikkeling van stemphylium wordt weergegeven in de combinatie van ziektedruk en infectiekans. Wanneer een optelling van de infectiekans van drie aan één gesloten dagen hoger is dan 5, is de schadedrempel bereikt.

  • Ziektedruk = De ziektedruk is een maat voor de druk van Stemphylium.
  • Infectiekans = Hoe hoger de waarde van de infectiekans, hoe gevaarlijker het weer.

.

Regio Westmaas

 

 Regio Dronten

 

Regio Zuid-Beveland

 

Regio Schouwen-Duiveland

 

Zaaiuien / plantuien

De neerslag van de afgelopen weken zorgt ervoor dat de gewassen hard groeien. Daarnaast zorgt het ook voor een toename in de druk van valse meeldauw. Er worden op veel percelen pijpjes valse meeldauw gevonden. Door de grote loofmassa duurt het langer voordat het gewas droog is. Een goede, regelmatige bescherming blijft dus van belang. Houd rekening met het aantal toepassingen per middel. Indien u mancozeb gebruikt, zorg dan voor een goede bedekking van het gewas door het gebruik van een fijne druppel, de juiste uitvloeier en het eventueel wekelijks veranderen van de rijrichting.
Daarnaast is het belangrijk om het gewas vanaf nu om de 14 dagen te beschermen tegen bladvlekken. Advies:

Acrobat 2,50 kg/ha +
Hechter / uitvloeier    

of

Valbon 2,00 kg/ha +
Hechter / uitvloeier    

Overzicht werking van verschillende middelen op schimmels:

 

Stemphylium

We vinden stemphylium op pijpjes die aangetast zijn door valse meeldauw of hagel. De druk van stemphylium wordt daardoor hoger. Zet daarom vanaf nu middelen in met een sterke werking op stemphylium zoals Luna Experience en Fandango. Advies:

Luna Experience 0,50 ltr/ha of
Fandango 1,00 ltr/ha of
Signum 1,50 kg/ha of
Olympus 2,50 kg/ha   

 

Toegestane middelen bladvlekkenziekte:

 

Trips

Naast valse meeldauw en bladvlekken worden er op veel percelen ook trips gevonden. Trips kunnen grote schade veroorzaken in uw gewas, het is dus belangrijk om op tijd een bestrijding uit te voeren. Dit kan preventief met Movento. Als er al trips in uw gewas aanwezig zijn en/of de uien groeien op de bol, dan is het te laat voor Movento. U kunt dan pyrethroïden of Tracer met lokfructose gebruiken. Bij voorkeur wordt de lokfructose van tevoren gespoten om de trips naar buiten te lokken. Advies (spuiten met veel water):

Movento 0,50 ltr/ha of
Tracer 0,20 ltr/ha of
Lokfructose 2,00 ltr/ha

Overzicht van de fungiciden tegen valse meeldauw:

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.