01 augustus 2017

Fruitbericht 28

Fruitmot

Fruitmot is dit jaar een belangrijker aandachtspunt dan afgelopen jaren. Dit komt omdat er dit jaar door de hoge temperaturen een tweede generatie is of zal ontstaan. Deze tweede generatie kan net voor de oogst nog veel schade veroorzaken. Laat de keuze voor bestrijding afhangen van de aanwezige druk van motten en de mate van aantasting van de eerste generatie. Wanneer er veel motten in de val worden gevangen, is dit een indicatie van een hoge fruitmotdruk op het perceel. Het is dan nodig om eind deze week of begin volgende week een bestrijding uit te voeren met een sterk middel zoals Affirm of Coragen. In verband met het voorkomen van een extra residu is Affirm aan te raden. Dit middel heeft een werkingsduur van ca. 2 weken. Als er nog niet veel motten worden gevangen kunt u het best nog even wachten met de inzet van deze middelen, houd de vluchten goed in de gaten om het juiste bestrijdingsmoment te bepalen. Wanneer veel ingeboorde vruchten worden aangetroffen, is het goed om te kijken of er nog larven van de fruitmot in de vrucht aanwezig zijn. Als er veel vruchten te vinden zijn waar geen larven meer in zitten, is ook dit een indicatie van het ontstaan van een tweede generatie. Op dit moment zijn er al percelen waar aantasting van de tweede generatie is waargenomen. Neem in beide gevallen ook Affirm of Coragen om de fruitmot te bestrijden. Wanneer er maar af en toe een inboring te vinden is, kunt u het best Carpovirusine gebruiken, dit zorgt ervoor dat de druk voor volgend jaar wordt verlaagd.

Affirm 3,00 kg/ha  of
Coragen 0,175 ltr/ha  of
Carpovirusine Plus 1,00 ltr/ha (interval 10 dagen wettelijk)

Vastspuiten

Op de meeste percelen zitten we nu vier à vijf weken voor de start van de pluk. Dit is hét moment om Topper in te zetten ter voorkoming van vruchtval. In tegenstelling tot andere producten om vast te spuiten hoeft Topper slechts één keer te worden ingezet.

Topper 8 – 12 tabletten

Afspuiten

Onderweg horen we dat peren die nu uit de cel komen om te worden gesorteerd, regelmatig te veel rot bevatten. Dit ondanks de relatief droge plukperiode vorig jaar. De komende weken wordt er wisselvallig weer voorspeld met regelmatig neerslag. Zorg daarom voor een sterk afspuitschema richting de pluk, zeker voor de lange bewaring is dit erg belangrijk. Wanneer we uitgaan van start pluk in de week van 28 augustus, is het nu tijd om voor de tweede keer Bellis in te zetten. Voor percelen die met Switch worden afgespoten zal dit op de vroegste percelen volgende week aan de orde zijn.
Let ook op de veiligheidstermijn van Captan, deze is sinds vorig jaar 28 dagen. Dit betekent dat er nu nog een keer Captan kan worden ingezet wanneer op 28 augustus wordt gestart met de pluk. Daarna mag er dit seizoen voor de pluk geen Captan meer worden gebruikt.

Bellis 0,80 kg/ha of
Switch 0,80 kg/ha  of
Captan 1,80 kg/ha  

Zie ook ons Themabericht van 13 juli 2017 waar uitgebreid wordt stilgestaan bij de verschillende afspuitschema’s.

Bladvoeding

Metingen op diverse percelen laten zien dat de vruchtgroei afgelopen weken erg vlug is verlopen. Te zien valt dat de boom er soms behoorlijk aan moet trekken, op verschillende plaatsen zijn gebreken waarneembaar. Zorg voor voldoende aanvoer van voedingsstoffen voor vrucht en gewas, in deze periode met name door het toedienen van bladmeststoffen. Denk hierbij aan ijzer, mangaan en magnesium. Voor rassen die hier gevoelig voor zijn is ook calcium belangrijk. Voor het verhogen van de stevigheid van de vruchten vervult kali een belangrijke rol.

Olega Fer 2,00 ltr/ha 
Calcimax 3,00 – 4,00 ltr/ha
Fervent Quality K 4,00 – 5,00 ltr/ha
Mangaan 500 0,50 ltr/ha
Isomag 5,00 ltr/ha

Kleuring

Ter bevordering van de kleuring in appels zijn er diverse mogelijkheden. Zo kan er drie tot vier weken voor de oogst gewerkt worden met Ethrel Dit middel heeft in het verleden laten zien een goed effect te hebben op de roodkleuring van de vruchten. Ook de mix van MAP of MKP met een lage dosering zinksulfaat is effectief op de bevordering van de kleur. Als laatste heeft de bladmeststof AMX Calcium een verrassend positief effect op de kleuring van de vruchten. Voor een goede kleuring blijft het altijd belangrijk dat er voldoende verschil is tussen dag en nachttemperatuur.

MAP 2,00 – 3,00 kg/ha  + zinksulfaat 0,10 kg/ha of
MKP   3,00 – 4,00 kg/ha  + zinksulfaat 0,10 kg/ha of
Amx-Ca  2,50 ltr/ha  of
Ethrel  150 ml*  

* Dosering afhankelijk van weersomstandigheden, bij lage temperaturen < 20 ͦC dosering verhogen naar 250 ml).

Agenda

Op vrijdag 4 augustus 2017 bent u van harte welkom op onze jaarlijkse fruitteeltavond met barbecue. Deze vindt dit jaar plaats op Fruitbedrijf Thissen, Vrouwepolderseweg 1 in Ovezande. Meldt u vandaag nog aan! Bekijk hier de uitnodiging.

Op donderdag 17 augustus 2017 zijn wij als Fruitpunt met stand aanwezig op de open dag van Proeftuin Randwijk. Adres: Lingewal 1b, 6668 LA Randwijk. Kijk voor meer informatie op de website.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met uw teeltadviseur:

Andries Goeree tel. 06 – 12 17 28 17
Martin Tolhoek tel. 06 – 10 67 29 15
Frank Eerland tel. 06 – 51 25 80 78 vakantie 07-08-17 t/m 18-08-17
Frans Eerland tel. 06 – 10 71 38 23 vakantie 31-07-17 t/m 11-08-17

Heeft uw adviseur vakantie? Natuurlijk blijven wij als bedrijf voor u bereikbaar! Neem voor technische informatie contact op met één van onze specialisten. Voor overige informatie en/of bestellingen kunt u contact opnemen met ons kantoor in ’s-Gravenpolder (0113-311245).

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.