08 augustus 2017

Fruitbericht 29

Perenbladvlo

De laatste weken ontstaat er op sommige percelen weer wat meer honingdauw (“plak”). Probeer met een keuze uit de hieronder genoemde producten honingdauw te verminderen en daardoor roetdauw te voorkomen. Bij teveel jonge larven kunt u een aanvullende bestrijding uitvoeren met Vertimec Pro. Vertimec Pro werkt niet voldoende bij percelen met voornamelijk oude padden (L4/L5).

Let wel op de etiketvoorschriften; Vertimec Pro mag in de eerste 20 meter van de rij alleen worden toegepast wanneer gebruik wordt gemaakt van een KWH-spuit met VLOS-systeem en wanneer een teeltvrije zone van 4,5 meter wordt aangehouden. Daarnaast is de veiligheidstermijn van Vertimec Pro 28 dagen. Het is nu zaak om plak en daarmee de roetdauwschimmel te voorkomen.

Bitterzout  5,00 – 10 kg/ha of
Kalinitraat  3,00 – 5,00 kg/ha  of
Atilla  5,00 kg/ha (niet mengen met calciummeststoffen) of
Pronet Alfa 1,00 – 1,50 ltr/ha of
Previsan  1,00 ltr/ha (niet mengen met chemie of nitraten, wel met Bitterzout en Pronet Alfa)
Vertimec Pro  0,50 ltr/ha  + uitvloeier 

Plukmateriaal

De pluk zal op de meeste bedrijven starten in de week van 28 augustus. Zorg dat u voor die tijd over de benodigde pluk- en fustmaterialen beschikt. Deze week kunt u nog gebruik maken van onze voorkoopactie, zie bestellijst plukmaterialen die u van ons ontvangen heeft op 18 juli 2017.

Vogels

Ook dit jaar komen we weer vogelschade tegen in de percelen. Over het algemeen hebben we nu last van twee typen vogels, de zangvogels en de kraaiachtigen. Deze groepen vogels hebben allemaal hun eigen kenmerkende vogelverschrikkers.

Een vogelverschrikker (van welke aard dan ook) werkt in het beste geval 5 tot 7 dagen. Daarna moeten deze verplaatst of vervangen worden. In het meest ideale geval hebben we drie verschillende vogelverschrikkers die elke week op een ander perceel worden geplaatst in een roulatieschema. Maak hier ook uw routine van, vogels raken snel gewend aan de verschrikkers. Bekijk hier de verschillende vogelverschrikkers.

Terugblik fruitteeltbijeenkomst

Op vrijdagavond 4 augustus organiseerden wij onze jaarlijkse fruitteeltbijeenkomst met barbecue. Tijdens de rondgang door de boomgaard stonden we stil bij de volgende 4 onderwerpen: Ervaringen met Brevis, aandacht voor groene middelen, demo met schoffelmachine en het belang van water. De sfeer tijdens de afsluitende barbecue was goed en gezellig. We kijken terug op een mooie bijeenkomst.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met uw teeltadviseur:

Andries Goeree tel. 06 – 12 17 28 17
Martin Tolhoek tel. 06 – 10 67 29 15
Frank Eerland tel. 06 – 51 25 80 78 vakantie 07-08-17 t/m 18-08-17
Frans Eerland tel. 06 – 10 71 38 23 vakantie 31-07-17 t/m 11-08-17

Heeft uw adviseur vakantie? Natuurlijk blijven wij als bedrijf voor u bereikbaar! Neem voor technische informatie contact op met één van onze specialisten. Voor overige informatie en/of bestellingen kunt u contact opnemen met ons kantoor in ’s-Gravenpolder (0113-311245).

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.