15 augustus 2017

Fruitbericht 30

Afspuiten

In de week van 28 augustus zal er in de vroege gebieden gestart worden met de pluk van Conference en Elstar. Zeker voor lange bewaring en percelen waarop geen Bellis-schema zit, is het advies om 3 weken voor de verwachte oogstdatum het middel Switch in te zetten. De laatste 2 weken kan Safir worden ingezet. Safir kan door zijn korte VT van 3 dagen tot in de laatste week voor de oogst worden ingezet. Ook is het een sterk middel tussen plukbeurten door.

Wanneer u dompelt met Penbotec is het niet nodig om de laatste paar weken voor de oogst een bespuitingen tegen bewaarziekten uit te voeren.

Voor appels en peren die voor de directe afzet of korte bewaring zijn, kunt u naar een afspuitschema toe met minder sterke middelen. Omdat er verschillende afspuitschema’s mogelijk zijn verwijzen wij u naar ons Themabericht afspuiten van 13 juli 2017.

Daarnaast is plukhygiëne belangrijk. Een deel van de rot wordt veroorzaakt door schilbeschadigingen veroorzaakt door o.a. vogels en pluk. Ook schoon fust en bodems zijn een belangrijk punt van aandacht.

Late val

Vanuit de praktijk horen we dat de Triomphe de Vienne los hangen. Ook op sommige percelen Conference lijken de vruchten wat los te hangen. Vooral van Conference is het bekend dat deze gevoelig is voor late val. Ook Rode Boskoop kan gevoelig zijn voor vruchtval. Op percelen waar geen Topper is gespoten, is het advies om ruim een week voor adviesdatum van de pluk Late Val of Fruitone in te zetten. De percelen die later worden geplukt zullen een tweede toepassing nodig hebben.

Late Val 0,10 ltr/ha  (VT 7 dagen, spuitinterval 7 dagen, 
max. 2 toepassingen)
Fruitone 0,125 ltr/ha  (VT 7 dagen, spuitinterval 7 dagen, 
max. 2 toepassingen)

Open Dag Randwijk

Donderdag 17 augustus is het open dag op de Proeftuin voor de fruitteelt in Randwijk. Er worden interessante rondleidingen langs proeven gedaan. Ook wij als Fruitpunt zullen met een stand staan. Openingstijden zijn van 14.00 tot 21.00 uur.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met uw teeltadviseur:

Andries Goeree tel. 06 – 12 17 28 17
Martin Tolhoek tel. 06 – 10 67 29 15
Frank Eerland tel. 06 – 51 25 80 78 vakantie 07-08-17 t/m 18-08-17
Frans Eerland tel. 06 – 10 71 38 23

Heeft uw adviseur vakantie? Natuurlijk blijven wij als bedrijf voor u bereikbaar! Neem voor technische informatie contact op met één van onze specialisten. Voor overige informatie en/of bestellingen kunt u contact opnemen met ons kantoor in ’s-Gravenpolder (0113-311245).

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.