14 september 2017

Bemesting – Najaarsgift

Afharden sportvelden

Door de vele regenval van afgelopen periode (vanaf juli) is veel voeding uitgespoeld. Hierdoor zijn veel beheerders afgeweken van het meststoffen strooischema en is er bijgestuurd met extra stikstofgiften. Wij adviseren na half september zeer voorzichtig te zijn met het geven van stikstof op sportvelden, campingvelden en gazons. Een lange doorgroeiperiode vergroot de schimmeldruk in de winter.

Wij adviseren Herfstmix (NPK 15-2-21 +3MgO +25SO3) te strooien in de eerste helft van september. De organische variant FP3 (NPK 5-3-16+3MgO) kunt u strooien tot medio oktober. De geringe hoeveelheid stikstof in deze meststof zal de grasplant voldoende voeding geven tot de winter. Het hoge kali gehalte zorgt voor de afharding en een donkergroene kleur.

Op velden met traditionele meststoffen adviseren we op dit moment NPK 7-14-28 te strooien en/of richting eind september/begin oktober direct af te harden met Patentkali.

Houd daarnaast de messen van de maaiers scherp, zodat het gras minder beschadigt. Zorg tevens voor beluchtingswerkzaamheden zoals prikrollen, vertidrainen of eventueel schudfrezen. Dit zorgt ervoor dat het gras sneller afdroogt en er meer zuurstof in de grond komt. Voer dit wel uit tijdens droge omstandigheden.

Laatste strooibeurt gazons

De gazons adviseren we voor de winter nog af te harden met Humuforte FP3, DCM Mix 6 of Nutri-Najaar van Ecostyle. Wanneer u hier ook de mogelijkheden heeft om zuurstof in de bodem te brengen voor de winter, dan adviseren wij dat altijd te doen.

Mosbestrijding op gazons

Op gazons met mosvorming raden wij aan om 4 kg/are Strong & Clean 6-4-20+3MgO of DCM Gazon Pur te strooien. Strong & Clean bevat naast de effectieve mosdoder een geringe hoeveelheid stikstof en magnesium. Het kali percentage is 20% en dat zorgt voor een donkergroene kleur en afharding van de plant.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.