22 september 2017

Fruitbericht 35

Perenknopkever

Op veel plaatsen is de Conference geplukt. Indien nodig kunt u deze week op een zonnig, warm moment een behandeling tegen de perenknopkever uitvoeren met Calypso of Gazelle. Voor de komende dagen wordt er redelijk mooi weer voorspeld met temperaturen rond de 20 graden en zon. Ideaal voor een goed bestrijdingseffect. Houd er rekening mee dat Calypso een interval van 60 dagen heeft tussen de twee toegestane bespuitingen.

Calypso 0,30 ltr/ha (peer) + uitvloeier
Gazelle 0,25 kg/ha + uitvloeier

Let op: Calypso en Gazelle hebben een veiligheidstermijn van 14 dagen en kunnen een extra residu geven op fruit dat nog aan de boom hangt.

Perenbladvlo

Regelmatig worden er op percelen eitjes en larven aangetroffen van de perenbladvlo. In het verleden is gebleken dat deze larven na de pluk nog voor flinke schade aan de knoppen kunnen zorgen, wat ten koste kan gaan van de opbrengst in 2018. Als er aantasting wordt waargenomen kunt u de larven nu bestrijden. Wanneer er voornamelijk eitjes aanwezig zij

n, kunt u een behandeling uitvoeren met Mancozeb (Tridex/Dithane). Als er ook veel honingdauw (plak) aanwezig is, kunt u Bitterzout in combinatie met een uitvloeier inzetten.

Mancozeb  2,00 kg/ha
Bitterzout  10 – 15 kg/ha
Pronet Alfa  1,00 – 1,50 ltr/ha

Perenpokziekte

Na de pluk gaat het grootste gedeelte van de perengalmijten naar de knoppen migreren. Op de percelen die dit seizoen een hoge druk van de perenpokziekte hadden, kan nu een behandeling worden uitgevoerd met 10 kg zwavel. Dit zal de druk voor komend seizoen verminderen. Voor percelen met een hoge druk zal dit niet afdoende zijn voor volgend seizoen.

Let op: volgens het huidige etiket Kumulus S of Thiovit Jet mogen deze producten niet in het najaar worden toegepast. Alleen als u nog zwavel op voorraad heeft met oud etiket (W5), kunt u nu nog een behandeling met spuitzwavel uitvoeren. Kumulus S W5 mag u tot 1-11-2017 opgebruiken, Thiovit Jet tot 1-01-2018

Zwavel 10 kg/ha (>12°C)

Na-oogstbespuitingen

Wanneer het fruit van de bomen is, kunt u een ronde maken om reserves mee te geven voor de winter om de aanwezige knoppen te versterken. Het advies is om 3,00 tot 5,00 kg Ureum te combineren met een zink- en boriumbladmeststof ter versterking van de knoppen. Om doorschieten van de knoppen te voorkomen, is het (zeker op sterk groeiende percelen) niet verstandig om een hogere dosering Ureum te gebruiken. Voeg voor het afdekken van de plukwondjes ook Captan toe aan deze bespuiting. Percelen gevoelig voor vruchtboomkanker, Nectria, adviseren we Captan in combinatie met Folicur toe te passen. Een alternatief is Arborlac kalkmelk, een groen middel. Naast het afdekken van de wondjes en het tegengaan van Nectria heeft Arborlac een positieve ervaring op de perenbladvlo.

Ureum  3,00 – 5,00 kg/ha
Zink FL  1,00 ltr/ha
Borium 150  1,00 ltr/ha
Captan  2,50 kg/ha
Folicur  0,30 ltr/ha (appel)   
  0,24 ltr/ha (peer)
Arborlac  15 ltr/ha

Contact

Neem voor technische informatie contact op met één van onze specialisten.

Andries Goeree tel. 06 – 12 17 28 17
Martin Tolhoek tel. 06 – 10 67 29 15
Frank Eerland tel. 06 – 51 25 80 78
Frans Eerland tel. 06 – 10 71 38 23

Voor overige informatie en/of bestellingen kunt u contact opnemen met ons kantoor in ’s-Gravenpolder (0113-311245).

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.