22 september 2017

Verwachtingen kweken met sierteelthoezen

"Wij leveren de hoogste kwaliteit alstroemeria's en willen niet inwisselbaar zijn"

Interview met: Fedor van Veen (Together2Grow)

In 1994 begon Fedor van Veen van Together2Grow met vier soorten alstroemeria’s. Hij dacht toen nog dat ze de ontwikkelingen in de rozenteelt achterna zouden gaan en spoedig nog maar een soort zouden telen. Het tegenovergestelde gebeurde. “Anno 2017 leveren we 21 verschillende soorten alstroemeria’s!”

Om het bedrijf nog beter in de markt te zetten, is Together2Grow sinds 1 januari van dit jaar lid van telersvereniging Decorum. Fedor: “Wij leveren de hoogste kwaliteit alstroemeria’s en willen niet inwisselbaar zijn. Daarom hebben we ervoor gekozen iets van onze eigen identiteit in te leveren om zo gezamenlijk met andere telers een ijzersterk merk te creëren.”

Een speciale Decorum-hoes om de kwaliteitsbloemen zorgt voor een herkenbare en aantrekkelijke presentatie. Een luxe, vierkante hoes, geheel in full colour bedrukt.

Samengevoegd

Together2Grow bestaat uit twee locaties: Schipluiden en Poeldijk met een gezamenlijke oppervlakte van 7,6 hectaren. Van oorsprong waren het twee bedrijven. Tien jaar geleden besloten Bernard Zuidgeest van BZ Alstroemeria en Fedor van Veen van Veen Alstroemeria samen te gaan werken. “We hebben dezelfde teeltvisie en kunnen goed met elkaar overweg. Daarnaast wilden we allebei graag een teeltman aanstellen, omdat we ervan overtuigd waren dat er nog veel meer uit deze teelt te halen was. Individueel waren we daar te klein voor, maar samen was het wel haalbaar.”

Sinds 2016 zijn de twee bedrijven samengevoegd en gaan ze verder onder de naam Together2Grow. Daarmee is het een van de grotere productiebedrijven in deze teelt. Fedor weet waar hij het voor doet: “Voor ons is het belangrijk om aan de vraag van de markt te voldoen. We hebben daarom veel contact met onze klanten. Daar doen we nieuwe ideeën op en spiegelen we onze eigen ideeën.”

Een constante bodemtemperatuur

De alstroemeria is een wortelstok die afkomstig is uit het hooggebergte van Chili en Peru en staat ook bekend als de Inca-lelie. De plant bloeit alleen als de bodem in de weken ervoor een bepaalde temperatuur heeft. “De juiste bodemtemperatuur is continu nodig wil je jaarrond kunnen leveren. Als ik vandaag de bodemkoeling uitzet, dan heb ik over veertien weken geen bloemen meer.”

“De teelt is steeds intensiever geworden. Omdat we uitsluitend voor kwaliteit gaan, kiezen we er bewust voor om planten nog maar vijf in plaats van zeven jaar te laten staan. Dat betekent dat we elk jaar 20 procent van de kas vernieuwen.”

Meer dan het zakje mest

Together2grow is al langere tijd klant bij Van Iperen. “Onze teeltman adviseerde ons Van Iperen omdat ze ook bemestingsspecialisten hebben. Ze leveren meer dan alleen het zakje mest. Daardoor zijn zij ook niet inwisselbaar en leveren ze echt toegevoegde waarde.”

Sinds ze bij Decorum aangesloten zijn, komen ook de hoezen bij Van Iperen vandaan. Fedor is enthousiast over het ontwerp en de kwaliteit. “De uniforme uitstraling en de herkenbaarheid zijn echt perfect. In zo’n hoes verwacht je inderdaad de allerbeste en mooiste producten die met zorg en passie zijn gekweekt!”

Een vliegende start

Toen Fedor in 1993 van school kwam, teelde zijn vader trosanjers. Door de toenemende concurrentie vanuit Zuid-Europa besloten ze op zoek te gaan naar een andere, bij voorkeur meerjarige teelt. Het werd de alstroemeria. “Toen mijn vader met de alstroemeriateelt begon, besloot hij meteen een koelmachine aan te schaffen. Dat was, bleek later, een gouden greep. Die zomer was het snikheet in Nederland, maar wij produceerden dankzij onze koelmachine vrolijk onze bloemen. Dat kon je gerust een vliegende start noemen. Inmiddels is de alstroemeria echt ons product geworden en zijn we er enorm trots op.”