04 oktober 2017

Phytophthorabericht, 04-10-2017

In onderstaande grafieken ziet u per dag de Phytophthora situatie voor de regio’s Westmaas, Dronten, Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland. Deze wordt weergegeven in de combinatie van sporendruk en infectiemogelijkheid.

Infectiekans: Een infectiekans van boven de 25 geeft voor een infectie een kritische dag.
Sporendruk: De sporendruk is een maat voor de hoeveelheid sporen die zich in de lucht bevinden.

Wanneer zowel de infectiekans als de sporendruk hoog is, is het noodzakelijk dat het gewas beschermd is. Wanneer één van beide getallen zeer laag is, is er in theorie op basis van de weersgegevens geen infectie mogelijk.

Regio Westmaas

 

Regio Dronten

 

Regio Zuid-Beveland

 

Regio Schouwen-Duiveland

 

Het aardappelteeltseizoen loopt nu echt op zijn einde. Er zijn nog enkele percelen met aardappels die groen staan. Ook deze percelen zullen binnenkort worden doodgespoten. Daarom zal dit tevens ook het laatste phytophthorabericht zijn van 2017.

Voordat u gaat rooien is het belangrijk om percelen met wateroverlast goed te beoordelen. Als er rot aanwezig is, is het verstandig dit niet mee de bewaring in te nemen. In ons inschuur- en bewaarbericht leest u hier meer over.

Als u de aardappels nog groen wilt houden, is het belangrijk om ze goed te beschermen. Er is iedere nacht veel dauw aanwezig, hierdoor is het gewas lang vochtig en dus vatbaar voor phytophthora. Aan het einde van de teelt moet u rekening houden met het maximaal aantal toepassingen. Indien u geen Ranman Top of Infinito meer kunt toepassen, kies dan voor Canvas gecombineerd met Shirlan Gold of Zignal. Advies:

Ranman Top 0,50 ltr/ha (maximaal zes toepassingen) of
Infinito 1,60 ltr/ha (maximaal 6,40 liter) of
Canvas  0,40 ltr/ha  (maximaal zes toepassingen) +
Shirlan Gold  0,30 ltr/ha   of
Zignal 500 SC 0,30 ltr/ha    

 

Als er een relatief zware aantasting aanwezig is in het gewas, is het verstandig deze dood te spuiten. Moet het gewas toch nog een langere tijd groen blijven, voeg dan een sterker middel toe. Proxanil gecombineerd met Ranman Top is dan het sterkste. Advies:

Proxanil 2,00 ltr/ha (toevoegen aan Ranman Top)

 

Als u de aardappels wilt doodspuiten is het belangrijk om vooraf het onderwatergewicht te monsteren. Monster op meerdere plaatsen op het perceel om zo een betrouwbaar resultaat te krijgen. Bij het doodspuiten van de aardappels is het belangrijk om voldoende water te gebruiken met een grove druppel. Grove druppels dringen verder onderin het gewas door. Voeg bij het doodspuiten ook nog Ranman Top toe indien mogelijk. Ranman bevat een goede uitvloeier en dood direct de eventuele phytophthora. Als de aardappels na de eerste bespuiting met Reglone niet voldoende afsterven en de stengels groen blijven, is het verstandig te herhalen met Spotlight Plus. Deze werkt goed op de stengel. Spotlight werkt het beste op een zonnige dag, en kan prima gecombineerd worden met 1 ltr Reglone/Dragoon om het laatste blad af te doden.

Reglone 3,00 – 4,00 ltr/ha (max 4,00 ltr/ha per seizoen) of
Dragoon 3,00 – 4,00 ltr/ha (max 4,00 ltr/ha per seizoen)  
       
Eventueel:      
Spotlight Plus 1,00 ltr/ha (maximaal 1 toepassing per seizoen)  

Middelenoverzicht

In de onderstaande tabel kunt u de toegestane fungicides in de aardappelteelt zien met de bijbehorende doseringen en veiligheidstermijnen.

*NB. Carial Star en Revus bevatten beide mandipropamid en deze werkzame stof mag maar 6x per seizoen worden toegepast.

Laatste bericht

Dit is tevens het laatste phytophthorabericht van dit seizoen. We hopen dat de berichten ook dit seizoen voldoende beslissingsondersteunend zijn geweest. Volgend teeltseizoen zullen wij u weer van dienst zijn met actuele berichten. Laat het uw specialist weten als u meer of andere informatie nodig hebt. Wij wensen u een voorspoedige oogst toe.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.