19 april 2023

Hortispoor Koper Pro voor een weerbare plant en een schoon bassin

Spoorelementen zijn elementen die in voeding, voor mens en plant, aanwezig moeten zijn voor een goede groei. Elementen als koper en zink zijn onmisbaar voor de plant; ze hebben hun specifieke aandeel in de ontwikkeling en bescherming van de plant van binnenuit.

Koper in de plant draagt onder andere bij aan het verstevigen van de celwand van de plant, zodat deze moeilijker doordringbaar is. Ook maakt koper de plant minder vatbaar voor bacteriën en schimmels. Koper verbetert dus de algehele weerstand van het gewas. Bovendien zorgt koper voor een duidelijk betere wortelvorming.

Hortispoor Koper Pro (voorheen Proteck koper) in het bassin

Van Iperen heeft al geruime tijd vloeibare koper in haar assortiment wat bekend is bij het gebruik in regenwater bassins. Goede kwaliteit van het uitgangswater is essentieel voor het voorkomen van vervuiling en ongewenste pathogenen. Zeker met de toenemende lichtintensiteit is de kans op algengroei in het bassin steeds groter, voorkomen is beter dan genezen, daarbij kost schoonhouden minder energie dan van vervuiling afkomen. Met Hortispoor Koper Pro helpt u om algengroei in uw bassin te voorkomen. Algengroei in het water is slecht voor de gietwaterkwaliteit en daarnaast kunnen pompen, leidingen en druppelaars verstopt raken. Met de vloeibare variant van Hortispoor Koper Pro blijft uw gietwater maandenlang schoon.

Houd er rekening mee dat het kopercijfer in de watergift mogelijk kan oplopen. Dit kunt u compenseren door de kopergift in de mestbak te verlagen. Het is ook belangrijk dat de pH van het water juist is voor deze toepassing. Neem daarvoor altijd contact op met uw adviseur.

Hortispoor Koper Pro als vervanger voor kopersulfaat

De laatste tijd zien we een groeiende interesse in het gebruik van Hortispoor Koper Pro als vervanger van de kopersulfaat. Deze vloeibare vorm wordt gemakkelijker opgenomen door de plant en werkt daarom veel efficiënter.

Naast koper is zink  een belangrijk element van het groeihormoon auxine, nodig voor de versterking van internodiën (ruimte tussen bladeren op een stengel) en het blad. Een tekort resulteert dan ook in dwerggroei. Doordat voldoende zink nodig is in het bladgroen is een tekort aan zink al snel te zien aan vergeling tussen de nerven in de bladeren. Ongewenste bladrandjes liggen hierdoor op de loer.

Hortispoor Zink Pro (voorheen Proteck zink)

Naast Hortispoor Koper Pro heeft van Iperen nu ook Hortispoor Zink Pro.  Zink is zoals beschreven een essentieel voedingselement voor de plant. Hortispoor Zink Pro wordt net als de koper variant door haar unieke formulering door de plant veel gemakkelijker opgenomen.

Beide producten uit de Hortispoor lijn hebben in meerdere teelten, o.a. aardbei, paprika en tomaat positieve resultaten laten zien!

Wilt u weten wat deze producten voor u kunnen betekenen neem dan contact op met uw adviseur.

https://www.iperen.com/tuinbouw/gebreksverschijnselen/

Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.