14 februari 2018

Graszaad – Ontwikkelingen 2018

Als toonaangevende leverancier van graszaad brengen wij u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen. We blikken met u terug op het seizoen 2017 en adviseren ook in 2018 graag bij de juiste keuze van uw graszaadmengsels.

DDS doorzaaitechniek Advanta

We gaan alweer het derde jaar in met de DDS doorzaaitechniek. De nieuwe Vredo DDS brengt zowel Engels raaigras als veldbeemdgras op de perfecte diepte en in de juiste dosering in de grond. Dit gebeurt in 1 werkgang. Hierdoor komen beide grassoorten optimaal tot hun recht voor een supersterke grasmat.

Victoria Advance en Hattrick Advance zijn de aangewezen mengsels voor DDS doorzaaien. In de voorste bak (voor diep zaaien) gebruiken we Victoria Advance (overwegend Engels raaigras) en in de achterste bak (voor ondiep zaaien) gebruiken we Hattrick Advance (overwegend veldbeemdgras).

De komende jaren gaan we in de sport ook kennismaken met de meerwaarde van tetraploid Engels raaigras. Op de Nationale Grasdag in de Amsterdam Arena hebben we hier kennis mee gemaakt. Deze grassoort vestigt zich nog sneller, is droogte- en koutolerant en is beter bestand tegen stresssituaties. Dit in combinatie met de afname van het middelenpakket (groeistoffen) in de toekomst en met de steeds warmer wordende winters, zal ook doorzaaien in de winterperiode vaker voor gaan komen.

SV7 Maxima; lijstaanvoerder!

Met DSV zaden zijn we op de sportmarkt al jaren gegarandeerd van kwaliteitsmengsels. In 2018 staat het ras Eurodiamond (Engels raaigras) zelfs op de eerste plaats in de grasgids.

SV7 Maxima bevat een combinatie van de beste rassen (waaronder Eurodiamond) in Nederland voor uw sportveld. Zeer goede bespelingstolerantie en standvastigheid geven veel speeluren per veld. Bespelingstolerantie is de mate waarin het ras zich weet te handhaven tijdens bespeling/betreding. In de grasgids 2018 vindt u alle informatie over de rassen. De grasgids wordt samengesteld na onafhankelijk onderzoek en is de belangrijkste leidraad voor toepassing van grasrassen en -mengsels voor sport en gazon in Nederland.

Solario

In het gazonsegment is Solario nog steeds toonaangevend en al jarenlang een mengsel met snelle opkomst en fijne rassen. Solario bevat sinds 2018 het ras Eventus. Dit ras heeft ook een mooie notering bereikt in de grasgids van 2018. Eventus staat dit jaar op nummer 1 in de tabel Engels raaigras Gazon.

MaaiMinder mengsel

Het MaaiMinder mengsel is samengesteld voor plekken waar zeer weinig onderhoud nodig is.

Het Engels raaigras zorgt voor een snelle beginontwikkeling, hierdoor ontstaat er snel (na inzaai) een gesloten zode en treedt er minder snel erosie op. Ook is er sneller concurrentie voor eventuele onkruiden.

Veldbeemd zorgt voor een sterke zode. Door middel van ondergrondse uitlopers groeien open stukken snel dicht. De zode blijft zo mooi gesloten en geeft onkruiden minder kans. De wintervastheid van veldbeemd is erg groot.

Bij het niet tot nauwelijks bemesten zal roodzwenk goed groeien. Bij weinig bemesting zal roodzwenk het Engels raaigras overnemen, waardoor minder vaak gemaaid hoeft te worden. Roodzwenk zorgt voor een dichte zode, hoge schaduwtolerantie en hoge ziekteresistentie.

Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden.

Brochures 2018

Van zowel DSV zaden als Advanta/Limagrain hebben we de brochures voor het seizoen 2018 voor u klaar liggen. Hierin staan alle mengsels voor zowel sport, gazon, zoden, bermen, dijken als golfmengsels. Vraag deze op bij uw adviseur.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.