15 februari 2018

Focus op water

Vanaf 1 januari 2018 mogen telers niet meer zo maar lozen op het riool. Het natriumgehalte in het water krijgt daardoor meer aandacht. Terecht, want natrium maakt deel uit van de EC van het gietwater en neemt daar de plaats in van andere, wel gewenste, voedingselementen (zoals Calcium).

De focus op het beperken van natrium in het water moet al liggen bij de input; het uitgangswater, het drainwater en de meststoffen. Verwijder het natrium in het uitgangswater als dat te hoog is, hou het cijfer in de drain goed in de gaten en werk met vloeibare enkelvoudige meststoffen. Voor elk gewas is de maximaal toegestane hoeveelheid natrium anders.

Het gebruik van regenwater is een van de manieren om natrium op een natuurlijk manier bij de input zo laag mogelijk te houden. Het is dan wel erg belangrijk om het regenwater vrij te houden van verontreinigingen. Denk hierbij aan zwemvogels, bladeren en algen.

Met de preventie van alg vorming moet nu al worden gestart! Een goede strategie is het verlagen van de PH naar 7 met zwavelzuur, daarna het toevoegen van Proteck koper. Deze combinatie voorkomt alg ontwikkeling en groene soep.

Zuiver regenwater voorkomt tal van problemen verderop in het watergeefsysteem en legt daardoor de basis voor zuiver water in de teelt.

Het berekenen van het bemestingsschema zal het komende jaar ook meer aandacht vragen. Gezien het 100% recirculeren zal het drainwater mee berekend moeten worden; gestuurde recirculatie. Op die manier komen we tot een nieuwe bakvulling. Het controleren van gietwater, drainwater en druppelwater met monsters moet ervoor zorgen dat alle verhoudingen goed zijn en blijven.

Wij staan klaar om onze klanten met alle vraagstukken betreffende water en meststoffen te helpen. Wilt u meer informatie of heeft u vragen, neem dan contact op met uw adviseur.