20 maart 2018

Start vuurbestrijding bij vorstschade

Afgelopen zaterdag, 17 maart, is de koudste ooit gemeten volgens het KNMI. De komende dagen wordt het warmer en de nachten zachter. De groei van het gewas zal weer toenemen. Door de vorst en het schuren van stof in combinatie met de wind kunnen de plantencellen beschadigd zijn geraakt.

Het is raadzaam om uw percelen te controleren op vorstschade of stuifschade. Indien dit gesignaleerd wordt is een bespuiting aanbevolen omdat beschadigde cellen invalspoorten zijn voor de botrytis-schimmel. Daarnaast zal door de toenemende groei de waslaag dun blijven.

Om het gewas preventief te beschermen kunt u een bespuiting met Mancozeb uitvoeren. Voeg in cultivars met duidelijk beschadigde bladpunten een zacht middel zoals Collis of Luna Sensation toe. Gezien de weersverwachtingen wat betreft neerslag is het verstandig om een hechter zoals Guard toe te voegen.

Guard 0,25 ltr/ha

Om in deze periode een bladbemesting met Mangaan uit te voeren is het verstandig om voor Powerleaf Mangaan Plus te kiezen. Powerleaf Mangaan Plus is anders dan andere mangaan bladmeststoffen geformuleerd als SC-formulering, en daarom zacht voor het gewas.

Powerleaf Mangaan Plus 0,50 ltr/ ha

In de komende weken zal in de vroege cultivars gestart worden met het selecteren. De beste combinatie van middelen voor in de selector is Roundup Ultimate of Matos Extra met Reglone in de volgende samenstelling:

Roundup Ultimate 70%
of
Matos Extra 70%
+
Water 25% – 27,5%
+
Reglone 5% – 2,5%

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.