23 april 2019

Biologische plaagbestrijding – bladluis

Biologische plaagbestrijding biedt dé oplossing tegen bijvoorbeeld bladluis. De bestrijding van bladluizen kunt u het beste aangaan met natuurlijke vijanden zoals het lieveheersbeestje (Adalia) en de gaasvlieg (Chypsoperla carnea).

Nu het voorjaarsseizoen begonnen is en de temperaturen toenemen, kunnen bladluizen veel schade aanrichten aan allerlei gewassen. Gevolgen kunnen zijn:

  • Honingdauw
  • Roetdauwschimmel
  • Groeiremming en groeimisvorming
  • Overbrengen van virussen

In onze flyer leest u alles over de mogelijkheden en toepassingen.

 

Biodiversiteit
Gaasvliegen en veel andere biologische vijanden leven deels van stuifmeel. Om zich te kunnen handhaven is het gunstig als deze insecten van vroeg in het voorjaar tot het late najaar stuifmeel kunnen eten. Schermbloemigen en een grote variatie aan stuifmeeldragende planten, helpen de populatie natuurlijke vijanden op peil te houden en zijn ook gunstig voor bijen en hommels. In een openbare ruimte, tuin of beplanting waar daarmee rekening wordt gehouden voelen de natuurlijke vijanden zich thuis.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.