22 maart 2018

Spruitkoolbericht 3, 22-03-2018

Tracer traybehandeling

De allervroegste plantingen Abacus en Divino worden eind deze week alweer gepoot. Tracer op de tray bestrijdt koolvliegmaden en voorkomt plantuitval door koolvlieg. Let bij het gebruik van Tracer op de tray op de juiste manier van toepassen. Enerzijds is dit belangrijk voor een optimale werking, anderzijds ter voorkoming van erfafspoeling. Tracer op de tray is allereerst een belangrijk wapen tegen plantwegval door koolvliegmaden in combinatie met de Mundial zaadcoating.

Om koolvlieg te bestrijden, is het belangrijk dat Tracer op de juiste manier wordt toegepast. Bij het gebruik van Tracer op de tray zien we als extra effect minder schade van rupsen van de koolmot. Dit helpt mee aan een verlaging van de koolmotdruk. Door hiermee de cyclus van de koolmot te onderbreken, wordt de opbouw van de populatie in het gewas geremd. In een jaar met hoge koolmotdruk (zoals 2016), zagen we in de proefvelden op het spruitkoolplatform eind juni gemiddeld 6 rupsen per plant in objecten zonder Tracer op de tray, tegenover gemiddeld 1 rups per plant in objecten met Tracer op de tray. Advies (toepassen Tracer op tray):

Tracer 15,00 ml per 1.200 planten in 5,00 ltr water
(= Tracer 12,50 ml per 1.000 planten in circa 4,00 ltr water)

  • Stap 1 – Voor de toepassing: licht vochtige kluit + vochtige plant → 0,20 ltr/m2 tray.
  • Stap 2 – Bij de toepassing: goede verdeling + rustig afregenen → 4,00 ltr/1.000 planten. Het blad van de planten even licht nat maken met een fijne druppel. Vervolgens Tracer toepassen (12,50 ml/1.000 planten) met voldoende water (circa 4,00 ltr water per 1.000 planten) en nog even licht nabroesen.
  • Stap 3 – Na de toepassing: rustig water geven en indien nodig → 1,50 ltr/m2 tray.

In de loop van 2018 zal er nog een nieuw product voor traybehandeling worden toegelaten in spruitkool. De verwachting is dat deze toelating wel te laat komt voor dit teeltseizoen.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.