12 april 2018

Van Iperen wint Jonge Boer Proof!-award 2017-2018

Groeispecialist Van Iperen is door de Jonge Boer Proof!-jury van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) verkozen tot overall winnaar van de competitie. Tijdens de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Evenementenhal Gorinchem bezocht de jury de stand van Van Iperen en ontvingen zij het Jonge Boer Proof!-keurmerk. Uit alle gekeurde exposanten is Van Iperen als winnaar verkozen. Jan van Vugt nam namens Van Iperen de Jonge Boer Proof!-award in ontvangst van NAJK-voorzitter Andre Arfman.

Jonge Boer Proof! is een initiatief van NAJK in samenwerking met Evenementenhal. Tijdens de agrarische vakbeurzen is een jury op pad geweest om de exposanten te beoordelen aan de hand van een keuringsrapport. Hebben de exposanten de capaciteiten in huis om de nieuwe generatie boeren aan te spreken in hun stand? Met Jonge Boer Proof! wil NAJK het bedrijfsleven op scherp stellen. Zestig procent van de gekeurde exposanten bleek klaar te zijn voor de nieuwe generatie boeren. Uit alle gekeurde exposanten van de agrarische vakbeurzen van Evenementenhal is een overall winnaar bekendgemaakt. Van Iperen is door de Jonge Boer Proof!-jury van NAJK als winnaar verkozen.

De kuil in

Tijdens de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen 2017 bij Evenementenhal Gorinchem bezocht de Jonge Boer Proof!-jury de stand van Van Iperen. De belangstelling van de medewerkers en de interactie op de stand sprak direct aan. Van Iperen legde de focus op inkuilmanagement. “We willen de boer bewuster naar de kwaliteit van de kuil laten kijken”, vertelt Wim Jaspers, Sectormanager Veehouderij bij Van Iperen. “Boeren worden steeds meer bacteriemanagers als het gaat om de bodem en het voedsel voor de koeien. Door naar de bacteriën te kijken krijg je meer inzichten: wat vertelt de koe mij? Wat moet ik de volgende keer anders doen om een betere kuil te krijgen?” Om hun passie en specialisme over te brengen brainstormde Van Iperen met communicatiebureau Boerenjongens. Samen bedachten zij de interactieve demokuil: gezond ruwvoer, gezonde koe. Deze demokuil gaf op een leuke manier kennis over inkuilmanagement.

“We hebben de jongere generatie nodig

Jan van Vugt was tijdens de keuring aanwezig op de stand van Van Iperen. Hij vindt het meer dan normaal om iedereen netjes aan te spreken op de beurs: “We hebben de jongere generatie nodig. In mijn bedrijfsbezoeken zie ik ook verschuivingen. Waar ik voorheen sprak met de ouders, zijn op den duur de jongere opvolgers gesprekspartner.” Niet alleen via de beurs probeert Van Iperen haar passie en specialisme over te brengen. Ze organiseren ook open dagen op proefvelden, kennisavonden en geven gastlessen.

Jonge Boer Proof!

Per agrarische beurs van Evenementenhal waar NAJK aan deelneemt, werd één Jonge Boer Proof!-dag georganiseerd. De jury, bestaande uit NAJK-leden, ging langs bij verschillende exposanten. Aan de hand van een keuringsrapport werden de exposanten beoordeeld op onder andere de stand, de presentatie, de communicatie en houding richting de jonge boeren. Exposanten, die de keuring ondergingen en goedgekeurd werden, ontvingen een keurmerk. Hiermee maakten ze kans op de Jonge Boer Proof!-award om overall winnaar worden. Alle gekeurde exposanten ontvangen naderhand het keuringsrapport.