12 april 2018

Uien – Benevia

Binnenkort zal de toelatingsprocedure van de nieuwe insecticide Benevia afgerond zijn. Benevia is een systemische insecticide op basis van een geheel nieuwe werkzame stof. Deze werkzame stof is sterk tegen trips en uienvlieg. Een belangrijk eigenschap van het middel is dat het alle stadia van de trips aanpakt, zowel de eieren, larven als de volwassen trips. Daarnaast heeft het middel ook een lange duurwerking. In een teeltseizoen met een hoge trips druk is het middel een welkome toevoeging.
Het etiket van Benevia kent echter wel een aantal beperkingen. Zoals het er nu naar uitziet zullen de volgende beperkingen op het etiket staan:

  • Sleepdoek met minimaal 50% driftreducerende spuitdoppen met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 200 cm (gemeten vanaf het midden van de laatste rij of de laatste plant in de rij tot aan de perceelsgrens)
  • Lage spuitboomhoogte (max 30 cm boven de top van het gewas) met driftarme Venturidoppen in combinatie met een kantdop en luchtondersteuning met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 200 cm (gemeten vanaf het midden van de laatste rij of de laatste plant in de rij tot aan de perceelsgrens)
  • Conventionele spuit met minimaal 50% driftreducerende doppen in combinatie met een kantdop en Hardi TwinForce luchtondersteuning met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 200 cm (gemeten vanaf het midden van de laatste rij of de laatste plant in de rij tot aan de perceelsgrens)

Onder luchtondersteuning vallen alleen de technieken met een luchtzak. De Airtech techniek valt hier dus niet onder.

Benevia krijgt waarschijnlijk een toelating in de volgende gewassen:

  • Aardappelen
  • Sluitkoolachtigen
  • Bloemkoolachtigen
  • Wortelgewassen
  • Knolselderij
  • Ui-achtigen

Houd dus eventueel rekening met een grotere teeltvrije zone rondom uw percelen. Zonder deze teeltvrije zone kunt u namelijk geen Benevia toepassen bij een hoge trips druk. Echter zullen de uitgebreide eisen op het etiket het lastig maken het middel toe te passen.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.