03 mei 2018

Spruitkoolbericht 6, 03-05-2018

Slakken – hoge druk

Al vanaf het moment dat de eerste plantingen gepoot zijn, vinden we op diverse percelen activiteit van slakken. Op diverse plekken is er zelfs al schade. De natte start van dit jaar zorgt voor veel ontwikkeling van slakken. Afgelopen weekend is in de meeste regio’s veel neerslag gevallen, aanwezige slakken kunnen zich nu fors gaan ontwikkelen. Controleer uw percelen en strooi indien nodig slakkenkorrels. Advies:
Sluxx      7,00 kg/ha

Let op: werkt u op uw bedrijf met Sluxx met het oude W2-etiket? Het W2-etiket kent geen beperkingen in het aantal toepassingen, maar mag uiterlijk opgebruikt worden tot 1 december 2018. Gebruikt u het nieuwe W3-etiket, dan bent u gebonden aan maximaal 4 toepassingen per 12 maanden met 7 dagen interval.

 

Insecten – update

Op vangplanten treffen we koolvliegen aan. Dit is de eerste generatie koolvlieg die normaal gesproken altijd pas eind april komt. De koolvlieg zet haar eitjes af aan de voet van de koolplant. Na het uitkomen van de maden boren deze zich in de wortel van de plant. Door de natte omstandigheden zijn de leefomstandigheden voor de maden goed en kunnen ze deze schade veroorzaken. In extreme gevallen kan dit leiden tot plantwegval. Bestrijding van koolvlieg wordt gedaan door de Tracer trayplaatbehandeling en de Mundial-zaadcoating. Meer informatie over Tracer op de tray leest u in Spruitkoolbericht 3. Onder droge omstandigheden kunnen mechanische grondbewerkingen, zoals wiedeggen, er ook voor zorgen dat een gedeelte van de koolvliegeieren kapot gaan.

In een aantal regio’s zien we wat lichte aantasting van aardvlooien, dit resulteert in kleine gaatjes in het blad. In principe wordt dit bestreden door de aanwezige Cruiser Dummy-pil / Phythodrip. Daarnaast is het belangrijk om uw gewas goed aan de groei te houden, het blad moet harder groeien dan dat er gaatjes in worden gegeten.

Sinds deze week zien we heel soms een koolmotvlinder vliegen. Komende week wordt warm weer voorspeld, waardoor een eventuele koolmotpopulatie zich kan ontwikkelen. Controleer uw percelen goed op de aanwezigheid van koolmotten.

De toelating van Benevia is nu afgerond. Over de toepassingsvoorwaarden kunt u lezen in
Spruitkoolbericht 5. Benevia is met name zeer sterk op trips en koolmot, en werkt daarnaast op koolvlieg, luis en witte vlieg. Zodra het actueel wordt om dit product in te zetten infomeren wij u hierover.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.