16 mei 2018

Aardappelen – onkruidbestrijding

Onkruidbestrijding in de aardappelen begint dit jaar weer uitdagend. Er is weinig vocht aanwezig, waardoor het toepassen van bodemherbiciden lastig is. Toch blijft het verstandig om voor opkomst een bodemherbicide toe te passen. De werking van de bodemherbiciden is niet 100%, maar er wordt wel een basis gelegd in de teelt. Spuit daarom indien mogelijk wel bodemherbiciden. Wees voorzichtig als de aardappelen er al uitkomen; niet alle bodemherbiciden kunnen worden toegepast over het gewas. Boxer (Fidox) en Proman kunnen veilig tot rond opkomst worden gespoten. Centium, Challenge en Sencor kunnen zorgen voor gewasreactie dus kijk hiermee uit. Indien de aardappelen er nog niet uitkomen, maar er wel onkruid aanwezig is, adviseren wij een voor-opkomst bespuiting te doen. Hiervoor kunt u Quickdown met olie gebruiken. Advies (voor opkomst):

Quickdown  0,40 ltr/ha  +
Olie  1,00 ltr/ha  

LDS na opkomst

Omdat de omstandigheden niet ideaal zijn voor de bodemherbiciden, zal er waarschijnlijk een na opkomst bespuiting nodig zijn. Het is belangrijk om tijdig te beginnen met de na opkomst bespuitingen. Als de onkruiden nog klein zijn, geeft de onkruidbestrijding het beste resultaat. Gebruik bij de onkruidbestrijding een grove druppel en voldoende water om onderin het gewas te komen. Pas deze bespuiting altijd toe op een droog gewas.

Advies (Sencor-tolerant ras):

Sencor  0,10 ltr/ha +
Basagran  0,25 ltr/ha  +
Promotor 0,30 ltr/ha  

Advies (niet Sencor-tolerant ras):

Basagran 0,25 ltr/ha +
Titus  40 gr/ha  +
Promotor  0,30 ltr/ha  

Houd rekening met het volgende:

  • Tot opkomst kunt u aan deze combinaties 0,50 – 1,00 ltr/ha Boxer toevoegen.
  • Let op: voor zowel Sencor als Basagran geldt dat niet alle rassen tolerant zijn.
  • Basagran werkt feller bij zonnig weer.
  • Sencor werkt feller bij vochtige omstandigheden.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.