16 mei 2018

Graan – T2-bespuiting wintertarwe

De wintertarwe gaat hard en de vroege percelen zullen binnenkort de aar vertonen. Op de allereerste percelen is deze reeds te zien. Het vlagblad van de tarwe moet voor de productie zorgen. Het gezond houden van het vlagblad is essentieel voor een goede opbrengst van de tarwe. De ziektedruk in de meeste tarwe is gemiddeld, vooral septoria is volop aanwezig in het gewas. Dit was al vroeg aanwezig en is in sommige rassen nog niet helemaal weg. Verder valt de druk van gele roest en andere schimmels mee. De T2-bespuiting moet binnen drie weken na de T1-bespuiting worden uitgevoerd.

Op de T2 is Ceriax al jaren lang een goed middel. Het middel bevat drie werkzame stoffen uit drie verschillende groepen, daarom is dit ook vanuit resistentiemanagement een goede keuze.

Er zijn in tarwe diverse strategieën om de fungiciden te bestrijden. Onze voorkeur gaat uit naar een systeem waarbij na de T2 ook nog een T3-bespuiting wordt toegepast. Indien u niet van plan bent om een T3-bespuiting toe te passen, is het raadzaam de etiketdosering van 3,00 ltr/ha aan te houden om voldoende duurwerking te creëren tot de oogst. Advies:

Ceriax  2,00 ltr/ha

 

Powerleaf Trio

Aan het einde van de teelt heeft de wintertarwe voldoende stikstof nodig om de aar goed te vullen. Op de meeste percelen is nu alle stikstof aangevuld. Powerleaf Trio is al jarenlang een goede bladmeststof aan het einde van de teelt. Met de Powerleaf Trio kunt u een gedeelte stikstof besparen in de teelt. Advies:

Powerleaf Trio  40 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.