16 mei 2018

Uien – onkruidbestrijding zaaiuien

Het begin van de uienteelt is dit jaar op veel plaatsen verre van ideaal. De uien zijn onder goede omstandigheden gezaaid, maar door de vele regen is er op veel percelen een korst ontstaan. Hierdoor is de stand van de uien zeer wisselend; een deel van de uien staan in het vlagbladstadium terwijl andere uien net boven komen. Dit maakt de onkruidbestrijding uitdagend, het stadium is namelijk bepalend voor de eerste contactbespuiting. Een belangrijke regel in de onkruidbestrijding bij de uien is om iedere week iets te doen. Als de uien in het vlagblad staan, kunt u weinig doen behalve het toepassen van Chloor en het spuiten van bodemherbiciden. Hierdoor blijft het onkruid zwak en zijn ze makkelijker te bestrijden bij de contactbespuiting. Advies (vlagbladstadium):

Chloor  0,50 ltr/ha  +
Wing P  0,25 ltr/ha  

of

Stomp 0,25 ltr/ha

De eerste contactbespuiting in de uien kunt u doen als de eerste pijp 3 cm lang is. Dit jaar zullen op veel percelen waarschijnlijk de uien niet allemaal tegelijk de eerste pijp bereiken. Toch is het belangrijk om te starten met de contactbespuiting. Als het onkruid te groot is, zal de bestrijding een grote uitdaging zijn.

Dit jaar heeft Emblem Flo een nieuw etiket, waardoor het na opkomst in een LDS-systeem drie keer mag worden toegepast. De maximale dosering die per seizoen gebruikt mag worden blijft 0,75 ltr/ha.

Belangrijke spelregels bij de contactbespuiting zijn:

  • Gebruik een grove druppel om de uien zo min mogelijk te raken.
  • Voldoende water is belangrijk: ongeveer 400 ltr/ha.
  • Spuit bij minimale wind om drift richting de uien te minimaliseren.

Advies (eerste pijp 3 cm):

Emblem Flo  0,30 ltr/ha  +
Starane Top  0,10 ltr/ha  +
Lentagran 0,30 ltr/ha  (indien er veel meldes en/of duivekervel staat)

of 

Basagran  0,30 ltr/ha (indien er kamille en/of zwarte nachtschade staat)

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.