17 mei 2018

Spruitkoolbericht 8, 17-05-2018

Insecten – koolmot

Op dit moment zien we een duidelijke toename van de koolmot en we vinden de eerste rupsen. Dit komt mede door het warme weer. In vangplaten zien we nu hogere vangsten dan vorige week (nu gemiddeld 1,3 mot/val). Wees alert en controleer uw percelen op koolmot(rupsen). We vinden naast koolmotrupsen ook soms rupsen van het koolwitje. De rupsen van het koolwitje zijn over het algemeen een stuk groter en vaak blijft de schade beperkt tot een enkele plant die ze opeten.

Bestrijd koolmot tijdig, bij te laat ingrijpen is het moeilijk om de plaag nog onder controle te krijgen. Normaal vinden we elk jaar in de tweede helft van mei de eerste koolmotrupsen, maar nu vinden we ze al eerder. Zet bij verwachting van koolmotrupsen (bijvoorbeeld oplopende tellingen in de koolmotval of zichtbare aanwezigheid van koolmotten) nu preventief Steward plus eventueel Karate Zeon in. Dit zijn niet de allersterkste opties om koolmot te bestrijden, maar ze kunnen (mits tijdig ingezet) de eerste koolmotrupjes tackelen. Hierdoor kunt u de sterke koolmotmiddelen achter de hand houden. Advies (bij verwachting koolmotrupsen):

Steward  85 gram/ha  +
Zipper  0,10 ltr/ha  +
(eventueel) Karate Zeon  0,05 ltr/ha  

Advies (koolmotrupsen aanwezig in planthartjes):

Tracer  0,20 ltr/ha  +
Zipper  0,10 ltr/ha  +
(eventueel) Karate Zeon  0,05 ltr/ha  

Steward mag drie keer worden toegepast met acht dagen interval.Houd rekening met het volgende:

  • Tracer mag vier keer worden toegepast met tien dagen interval
  • Tracer op tray geeft de eerste vijf weken na toepassen ook nog nevenwerking op koolmot. Zeker in planten die net gepoot zijn en nog maar een klein planthartje hebben, is dit een welkome aanvulling.
  • Op percelen die geteeld worden onder Planet Proof kunt u de afweging maken om in plaats van Steward een bacteriepreparaat toe te passen ter bestrijding van de eerste koolmotrupsen. Meer hierover leest u in Spruitkoolbericht 7.

Andere ontwikkelingen

In akkerbouwgewassen zien we op dit moment luis, dit komt door het warme weer. De meeste spruitkoolplanten zijn voorzien van een Cruiser Dummy-pil / Phythodrip. Op percelen waar geen Cruiser aan de basis gebruikt is, zien we nu al luisaantasting. U kunt luizen indien nodig bestrijden met Calypso of Pirimor.

Het lijkt nog vroeg, maar de allereerste tripsen zijn door onze specialisten alweer gesignaleerd (in plantuien). In de relatief drogere gebieden zien we dat ook BOS-systemen aangeven dat tripseitjes nu in theorie kunnen uitkomen. In onderstaand groeimodel ziet u het verloop van tabakstrips in een warm en droog gebied in Nederland.

Grassen – onkruidbestrijding

In spruitkool is over het algemeen een bestrijding van grasonkruiden niet noodzakelijk. Dit voorjaar hebben we een paar keer hoge temperaturen gehad. Hierdoor zien we nu meer grassen (zoals hanepoten) dan normaal. U kunt een bespuiting tegen grasonkruiden uitvoeren met Centurion Plus of Focus Plus. Centurion Plus heeft een goede werking op de meeste grassen zoals hanepoot, straatgras, kweek, duist, raaigras en graanopslag. Let er bij het gebruik van Focus Plus op dat dit niet werkzaam is op straatgras. Advies:

Centurion Plus  1,00 – 2,00 ltr/ha  of 
Focus Plus  1,00 – 2,00 ltr/ha  

Etiketteksten herbiciden in spruitkool:

  • Centurion Plus: 1,00 ltr/ha of bij kweek 2,00 ltr/ha, één toepassing, maximaal 2,00 ltr/ha per teeltcyclus, veiligheidstermijn 28 dagen. Lees het etiket voor de juiste toedieningstechniek.
  • Focus Plus: 1,00 – 2,00 ltr/ha indien eenjarige grassen of 4,00 – 5,00 ltr/ha indien meerjarige grassen, maximaal 5,00 ltr/ha per 12 maanden, één toepassing, veiligheidstermijn 56 dagen.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.