12 juni 2018

Perenbladvlo

Ondanks dat de uitgevoerde Movento-bespuitingen goed hebben gewerkt, lukt het met de huidige weersomstandigheden op veel percelen niet om geheel vrij van plak (honingdauw) te blijven. De larven die zijn ontsnapt kruipen nu tussen de peren en beginnen soms al voor vervuiling te zorgen. De vele warme dagen in de afgelopen periode hebben voor een hoge druk van springers, eitjes en larven gezorgd, waardoor het in deze periode veel aandacht vraagt.

Er zijn een aantal opties voor het tegengaan van de plak (honingdauw):

  • Wanneer u de mogelijkheid heeft om te kunnen beregenen is dit een goede optie om de plak (honingdauw) inclusief larven van de bomen te spoelen, eventueel in combinatie met inzet van een uitvloeier (let op! Het risico van een zwartvruchtrotinfectie, zeker bij aanwezige druk. Zorg dat het gewas niet nat de nacht in gaat.)
  • Prev Magnum heeft een goede werking op het uitdrogen van zowel de plak (honingdauw) als de larven zelf. Toepassen op een droog gewas en onder drogende omstandigheden!
  • Een hoge dosering Bitterzout in combinatie met een uitvloeier heeft een prima effect om de plak (honingdauw) te verminderen

Om te voorkomen dat de peren zwart worden kunt u Previsan aan de bespuiting toevoegen. Dit product weert de roetdauwschimmel die op de plak (honingdauw) afkomt waardoor vervuiling van de vruchten wordt tegengegaan.

Prev Magnum 0,40 ltr/100 ltr water
Bitterzout 15 kg/ha
Pronet Alfa 1,50 ltr/ha
Agral Gold/Zipper 0,30 ltr/ha
Previsan 1,00 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.