13 juni 2018

Aardappelen (pootgoed) – luizen en bemesting

Luizen

Op veel plaatsen heeft het pootgoed nu goed de groei te pakken. Belangrijk is om tijdens deze snelle groei goed op de luizen te letten. In de luizentellingen is een toename te zien van virusoverbrengende luizen. Op de meeste plaatsen is net begonnen met de eerste ronde selecteren of moet er nog begonnen worden. De situatie van aanwezige virusplanten en veel luizen is gevaarlijk. Wanneer de temperatuur boven de 25 graden komt, werken pyrethoïden minder lang. Probeer op deze momenten ook een andere tactiek te hanteren. Regelmatig een luisdoder spuiten zorgt ervoor dat u de populatie luizen onder controle houdt. Spuit de luisdoder bij voorkeur apart om de luizen goed te kunnen raken. Gebruik dan ook voldoende water en een grove druppel. In onderstaande tabel ziet u alle luisdoders en het aantal toepassingen.

U kunt verschillende strategieën hanteren voor de luisbestrijding. Advies (wekelijks):
Standaard schema:

Olie H  6,25 ltr/ha per week  +
Sumicidin  0,20 ltr/ha  (maximaal 12 toepassingen)

Pyrethroïde-vrij schema:

Olie H  6,25 ltr/ha per week

+ regelmatig een luisdoder zoals

Gazelle 0,25 kg/ha  (maximaal 3 toepassingen) of
Teppeki  100 gr/ha  (maximaal 2 toepassingen)

Schema zonder olie:

Sumicidin  0,20 ltr/ha  (maximaal 12 toepassingen)

+ regelmatig een luisdoder als

Gazelle 0,25 kg/ha  (maximaal 3 toepassingen) of
Teppeki  100 gr/ha  (maximaal 2 toepassingen)

Phytophthora-bestrijding

Bij pootgoedteelt is het belangrijk om de juiste phytophthora-middelen te kiezen. Kies een middel dat goed mengbaar is met olie en insecticiden. Valbon is de beste mengpartner indien u gebruik maakt van een schema met olie. Een ander voordeel van het spuiten van mancozeb-bevattende middelen is dat er ook mangaan wordt gegeven via het blad. Advies:

Valbon*  2,00 kg/ha  (bij een schema met olie)
of
Revus  0,60 ltr/ha  (bij een schema zonder olie) +
Powerleaf Mangaan Plus  0,50 ltr/ha

* Valbon Start á 1,60 kg/ha heeft een etiket voor het sluiten gewas.

Bemesting pootgoed

Bij het pootgoed dat vroeg is gepoot zijn de eerste verdikkingen / haakjes aan de stolonen al te vinden. Deze verdikkingen zijn het begin van de knolletjes. Om ervoor te zorgen dat alle haakjes ook echt knollen worden, moeten de omstandigheden optimaal zijn. Voldoende voedingsstoffen en vocht zijn essentieel voor een goede knolaanleg. Met name voor de knolaanleg is fosfaat erg belangrijk. Aan de basis is er overal voldoende fosfaat gegeven. Deze is echter niet altijd beschikbaar rond de knolzetting. Door fosfaat te geven via bladvoeding kan de plant over voldoende fosfaat beschikken. Al meerdere jaren is gebleken dat Powerleaf Fosfaat een positief effect heeft op de knolaantallen. Vooral in pootgoedteelt kunnen twee extra knollen al een groot verschil maken. Advies:

Powerleaf Fosfaat  2 x 5,00 ltr/ha  (meenemen met de phytophthora-bespuiting)

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.