13 juni 2018

Suikerbieten – bodemherbiciden, bietenvlieg en bladluizen

Bodemherbiciden

Op de meeste percelen is de onkruidbestrijding grotendeels afgerond. Op veel plaatsen zijn of worden de bieten nog geschoffeld om lucht in de grond te krijgen en de laatste onkruiden op te ruimen. Belangrijk is wel om hierna een nieuwe laag bodemherbiciden aan te brengen om nakiemers te voorkomen. Dit jaar zijn voldoende bodemherbiciden zeker belangrijk vanwege de dunnere stand. Zonder bodemherbiciden kunnen er op kale plekken gemakkelijk onkruiden groeien. Voor de duurwerking is voldoende Goltix en Dual Gold belangrijk. Zorg dat u bij de laatste bespuiting Dual Gold aanvult tot 1,50 ltr/ha en dat er minimaal 3,00 ltr/ha Goltix SC gespoten is. Advies:

Dual Gold  aanvullen tot 1,50 ltr/ha  +
Goltix SC  aanvullen tot minimaal 3,00 ltr/ha 

Bietenvlieg

De preventieve zaaizaadbehandeling voor de bietenvlieg is na ongeveer 6 tot 8 weken uitgewerkt. Voor andere insecten is dit na 8 tot 10 weken uitgewerkt. Wanneer de eerste larven zichtbaar zijn, adviseren wij om een pyrethroïden te gebruiken. Advies:

Decis  0,30 ltr/ha  of
Karate Zeon  50 cc/ha  of
Sumicidin Super  0,20 ltr/ha

Bladluizen

In meerdere gewassen zien we een toename van de luizenpopulatie. Ook in suikerbieten kunnen de luizen schade aanrichten. De groene perzikluis kan het vergelingsvirus overbrengen. De schadedrempels zijn als volgt:

U kunt de groene perzikluis het beste bestrijden:

  • 2e helft juni bij meer dan 5 luizen per 10 planten.
  • 1e helft juli bij meer dan 50 bladluizen per 10 planten.

U kunt de zwarte bonenluis het beste bestrijden:

  • In mei / juni bij 30 – 50 luizen op de helft van de planten.
  • In juli bij meer dan 200 luizen op de helft van de planten.

Advies:

Pirimor  0,30 – 0,50 kg/ha  of
Tepekki  0,14 kg/ha  +
Zipper 0,10 ltr/ha 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.