11 juli 2018

Aardappelen (pootgoed) – luisbestrijding en phytophthora

De groei en de stand van het pootgoed is zeer wisselend in Nederland. In het zuidwesten kampen veel percelen met de droogte. Hierdoor gaat de groei minder snel dan gewenst, daarnaast is het selecteren zeer lastig. De planten hangen slap door de droogte en hitte, waardoor de ziekte planten lastig te herkennen zijn. Dit jaar is er aanzienlijk meer bacterie aantasting in het pootgoed. Op veel plaatsen zijn er al partijen in klasse verlaagd. Het is belangrijk dat verdere verspreiding voorkomen wordt.

Doodspuiten

Op een aantal plaatsen is het pootgoed al aan de maat. Doodspuiten moet verstandig gebeuren in verband met de hoge bacteriedruk. Pootgoed klappen kan voor ongewenste versmering door het gewas zorgen. Om de kans op versmering te minimaliseren, is het eerst open spuiten van het pootgoed verstandig. Door de droogte van de afgelopen maanden zijn de omstandigheden voor Reglone niet ideaal. Vocht is hiervoor namelijk belangrijk. Onder droge omstandigheden kunt u beter gebruik maken van Quickdown in combinatie met olie. Na het open spuiten kunt u Spotlight spuiten op de stengels. Er is zonnig weer nodig voor een goede werking van de middelen. Spuit daarom bij voorkeur halverwege de ochtend met voldoende water voor een goed resultaat van de bespuiting. Advies:

Quickdown  0,80 ltr/ha +
Olie 850  2,00 ltr/ha

Na 5 dagen:

Spotlight 1,00 ltr/ha

 

Luisbestrijding en phytophthora

De laatste weken is de luisdruk in vrijwel alle gewassen hoog. In pootgoed is het daarom belangrijk om de luizen goed onder controle te houden. Zet regelmatig een luisdoder in om de druk van luizen laag te houden. Een interval van 14 dagen is verstandig. Gebruik een luisdoder zoals Gazelle, Tepekki of Calypso. Olie spuiten blijft belangrijk om de partij vrij van virus te houden. Spuit olie niet met warm weer. Olie kan de groei van het gewas remmen onder deze omstandigheden. Zet daarom olie verstandig in en overleg eventueel met uw adviseur. Advies:

Gazelle 0,25 kg/ha

De bestrijding van phytophthora blijft ook belangrijk in het pootgoed. Dit jaar is er regelmatig phytophthora gevonden in de knollen. Door tijdig over te schakelen naar het laatste blok kan er voldoende knolbescherming worden opgebouwd. Indien u rassen teelt die gevoelig zijn voor alternaria zoals Agria en Markies, is het ook verstandig deze hiertegen te beschermen. Op veel plaatsen heeft de overbemesting nog niet voldoende resultaat gegeven. Hierdoor staan de gewassen minder fris dan gewenst. Dit zorgt ervoor dat het gewas gevoeliger is voor alternaria. Regelmatig Mancozeb spuiten is al een goede basis. Indien het gewas nog langere tijd moet groeien is de inzet van echte alternaria-middelen, zoals Narita, ook belangrijk. Advies:

Revus 0,60 ltr/ha

of

Nautile/Video 2,00 kg/ha +
Canvas 0,30 ltr/ha 

of

Ranman Top 0,50 ltr/ha

+ eventueel:

Narita 0,50 ltr/ha

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.