09 augustus 2018

Insecten – trips, koolmot en koolvlieg

Vangplaten laten nu, na twee weken met extreem hoge vangsten, iets minder hoge tripsvangsten zien. De hoge vangsten van de afgelopen twee weken kwam met name door het migreren van tripsen door de graan- en plantuienoogst. Aangetroffen tripsen op vangplaten zijn niet per definitie altijd de gevaarlijke tabactripsen. Wel is dit een duidelijke indicatie dat er volop tripsen aan het migreren zijn en dus ook richting spruitkoolpercelen komen.

Op dit moment start de oogst van zaaiuien al. Aanwezige tripsen in zaaiuien verlaten vaak het afstervend gewas al voor het rooien uit. Augustus is een belangrijke maand om invliegende tripsen te bestrijden. Pas in deze periode middelen toe die trips doden, zoals Tracer of Calypso. Op percelen waar recent Benevia is ingezet tegen trips, is het advies een tweede toepassing hiermee rond eind augustus te doen. Tot slot is het bij tripsbeheersing essentieel om het gewas aan de groei te houden, al is dit vaak niet makkelijk te realiseren. Op percelen die nu meermaals beregend zijn, is duidelijk groei waarneembaar. Na beregenen zien we ook dode tripsen liggen in waterkommetjes op de bladeren. Blijf er echter alert op dat er altijd een gedeelte tripsen goed verscholen zit en via een snelle vermenigvuldiging alsnog veel schade kan veroorzaken.

Koolvlieg

De aanwezigheid van koolvlieg is laag door het warm weer. Indien er de komende dagen regen gaat vallen, zal de koolvliegdruk toenemen. Op percelen waar koolvlieg verwacht wordt, is het belangrijk om na de regen de koolvlieg te bestrijden. Gebruik hiervoor Karate Zeon, Decis of Sumicidin Super, herhaal dit met een kort interval van een week.

Koolmot

Koolmottellingen geven nu een lichte toename aan. Op veel percelen zien we dat de koolmot na bestrijdingen goed onder controle is. Toch blijven er percelen waar koolmotrupsen aanwezig zijn in het gewas. Onderstaande grafiek geeft de gemiddelde telling aan van de spruitkoolmonitoring 2018.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.