06 september 2018

Trips, koolvlieg en witte vlieg

Er blijven diverse insecten actief in spruitkool. We zien met name trips en koolvlieg. Soms komen we ook luis en witte vlieg tegen. In veel regio’s is de activiteit van koolmot nu laag.

Koolvlieg

Koolvlieg blijft door de natte omstandigheden volop actief. Koolvliegvallen gaven nu veel hogere tellingen aan (zie onderstaande grafiek Spruitkoolmonitoring). Op percelen waar koolvlieg nu volop actief blijft, is bestrijding nog steeds noodzakelijk.

Trips

We blijven trips vinden op de stam/op de spruit. Bestrijdingsmogelijkheden van trips worden steeds lastiger; na half september is het effect van een toepassing gericht op tripsbestrijding vaak nog maar laag. Dit komt doordat de trips zit weggekropen en de schraapschade vaak al heeft plaatsgevonden. Probeer deze en komende week de trips nog te bestrijden.

Witte vlieg

Bij witte vlieg is bestrijding alleen effectief door het inzetten van Movento. Ook Benevia bestrijdt witte vlieg, maar dit is niet zo sterk als Movento. Andere producten zoals pyrethroïden, Flipper of Calypso geven veelal een onvoldoende bestrijdingseffect. Pas bij aanwezigheid van witte vlieg Signum toe als fungicidebespuiting. De roetdauwafzetting door de witte vlieg wordt deels tegengegaan door Signum.

Luis

Pas bij het aantreffen van luis Calypso toe, dit mag maximaal twee keer in de teelt. Een alternatief is eventueel ook nog Pirimor (let op: gebruik een 95% driftreducerende dop). Pirimor werkt alleen goed op groene perzikluis, maar heeft wel als voorwaarde dat de temperatuur hoog genoeg moet zijn (voor de dampwerking). In deze periode is dit vaak niet het geval, waardoor een bespuiting met Pirimor mogelijk niet optimaal is. Let bij percelen die Planet Proof geteeld worden op met toepassen van Pirimor vanwege de hoeveelheid actieve stof (500 gr/kg).

 

 

Houd rekening met de veiligheidstermijnen van insecticiden in spruitkool:

  • Steward en Flipper – 1 dag
  • Movento, Pirimor en Tracer – 3 dagen
  • Karate Zeon, Sumicidin Super, Decis, Benevia en Calypso – 7 dagen

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.