13 september 2018

Koolvlieg en trips

Koolvlieg blijft in veel regio’s actief. De aanwezigheid van koolmot(rupsen) is nu zeer laag, wel zien we soms een enkele rups van een koolwitje (met name in pyrethroïde-vrije percelen). Tripsen blijven we nog steeds vinden, zowel dode tripsen als nog levende tripsen. Wel wordt het steeds lastiger om trips te bestrijden na half september. De trips kruipt dan weg en heeft de schraapschade vaak al gedaan. In een aantal regio’s blijft witte vlieg en luis aanwezig en is bestrijding hiervan ook nog nodig. Voor komende week wordt er warm weer voorspeld, u kunt luis dan eventueel ook bestrijden met Pirimor.

Vanaf de tweede helft september zal met name tegen koolvlieg een bestrijding plaatsvinden. Dit zal vooral gebeuren door het inzetten van een pyrethroïde. In dit seizoen zijn er vaak al meerdere toepassingen met Karate Zeon en Sumicidin Super gedaan. Ter voorkoming van een eindresidu kunnen de laatste 1 á 2 toepassingen het beste gedaan worden met Decis of eventueel Flipper.

Houd rekening met de veiligheidstermijnen van insecticiden in spruitkool:

  • Steward en Flipper – 1 dag
  • Movento, Pirimor en Tracer – 3 dagen
  • Karate Zeon, Sumicidin Super, Decis, Benevia en Calypso – 7 dagen

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.