30 oktober 2018

Ongediertebeheersing

Ratten en muizen
In de herfstperiode wanneer het kouder wordt, gaan ratten en muizen een nestelgelegenheid zoeken. De dieren verzamelen voedsel om de winter door te komen of zoeken een plek waar voedsel aanwezig is. Preventie is noodzakelijk om ze buiten gebouwen te houden. Dit begint vaak met het dichtmaken van naden en kieren. Maar ook een loopdeur die de gehele dag openstaat is een gelegenheid voor de beesten om naar binnen te komen. Loop eens kritisch rond het gebouw, zowel aan de binnen als aan de buitenkant. Plaats bij de mogelijke ingangen en rondom voedselbronnen klemmen of vallen. Hiermee vangt u de eerste beesten op die toch binnengekomen zijn. Controleer de klemmen en vallen regelmatig!
Als het niet lukt om de plaag onder controle te krijgen, kunt u gebruik maken van vergiftigd lokaas. De keuze van vergiftigd lokaas is afhankelijk van de omstandigheden. Gebruik in vochtige ruimtes pasta of blokken. Indien u voedsel verwerkt (sorteer- en koelactiviteiten) moet u gebruik maken van vast lokaas. Er mogen geen losse korrels tussen het product komen.
Beschikbare klemmen en vallen:

rat

Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die u kunt gebruiken voor ratten en muizen. U vindt deze in onderstaande tabel.

Om buiten ratten en muizen te bestrijden moet u bepalen of dit rondom gebouwen gedaan moet worden of in het open veld. Rondom gebouwen dient u volgens het IPM protocol te werken en gecertificeerd te zijn voor KBA inclusief buitengebruik om vergiftigd lokaas uit te mogen zetten. De IPM stappen houden in ‘preventie’, ‘wering’ en ‘invullen schadeanalyse’. Meer informatie over certificeren vindt u hier.

Buiten in het open veld zijn er geen ratten- en muizenmiddelen beschikbaar, u moet hier op een andere manier de ratten en muizen bestrijden. In het open veld kunt u de ratten en muizen weren of vangen met vallen en kooien. Ook de inzet van roofdieren verlaagt de populatie. Denk hierbij aan torenvalken, buizerds, wezels, hermelijnen en of uilen. Bied voor deze dieren nestgelegenheden zoals nestkasten en zitstokken. Ook het verwijderen van oude bodems en kapotte kisten zorgt ervoor dat de ratten en muizen geen schuilgelegenheid vinden. Maak regelmatig een rondje door de boomgaard en kijk naar loopsporen van muizen.

Mollen
Als de overlast van mollen te groot is, kunt u deze met klemmen onder controle houden. Als u beschikt over een Mollen- en Woelrattenlicentie kunt u gebruik maken van zogenaamde mollenpillen. De pillen moeten met speciale apparatuur in de gang gelegd worden. Als de pillen vochtig worden, produceren ze fosforwaterstof die de dood van de dieren veroorzaakt. Als u niet beschikt over bovengenoemde licentie kunt u met klemmen de mollenpopulatie in toom houden. Plaats de klemmen diep genoeg en markeer de plaatsen waar ze gezet zijn.

Woelratten
Door deze beesten worden we meestal verrast. In het voorjaar lopen de bomen dan niet meer uit!
Als u de controleronde voor muizen maakt, let dan ook op dit soort beesten. Vooral vanuit de slootkanten kan de natte woelrat het perceel in trekken.

Verlengen KBA licentie
Eens per vijf jaar moet u deze licentie verlengen door een bijeenkomst te volgen. U kunt hiervoor terecht bij opleidingsinstituut TerraNext. Op www.terrawinkel.nl/KBA vindt u data van cursussen in uw regio. Via deze website kunt u zich aanmelden voor een cursus bij u in de buurt. Als de cursus vol is, wordt er een nieuwe cursus in die regio gepland. De komende maanden staan onder andere de volgende data gepland:

1 november 2018 – Brouwershaven
7 november 2018 – IJzendijke
8 november 2018 – ’s-Gravenzande
12 november 2018 – Mijnsheerenland
19 november 2018 – Middelharnis

Mocht u vragen hebben over het verlengen van uw KBA-licentie, dan kunt u contact opnemen met Derk-Evert Waalkens van TerraNext (tel. 06-54757702).

Let op! Indien u besluit om uw aantekening KBA op uw pasje niet te verlengen kunt u een verlaging/wijziging bij bureau erkenningen aanvragen. Als u dit niet doet vervalt uw gehele spuitlicentie omdat u 1 onderdeel (KBA) niet gedaan heeft. Het wijzigingsformulier vindt u hier.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.