08 december 2018

Aanpassing FreeNOx

Sinds 1 januari 2017 gelden er strengere emissie-eisen voor de uitstoot van ongezuiverde rookgassen bij het gebruik van een WKK-installatie.

Voor glastuinbouwbedrijven geldt een ruimere overgangstermijn indien deze bedrijven voor CO2-bemesting kooldioxide inkopen. Voor deze bedrijven loopt de overgangstermijn tot 1 januari 2019. Vanaf deze datum moeten ook zij aan de nieuwe eisen voldoen.

De maximale uitstoot van rookgassen is vastgesteld in onderstaande emissie eisen.

Bij WKK installaties met een vermogen kleiner dan 2,5 MWth geldt een emissie-eis van 115 mg/Nm3 bij 15 vol% O2

Bij WKK installaties met een vermogen vanaf 2,5 MWth geldt een emissie-eis 35 mg/Nm3 bij 15 vol% O2

Voor WKK installaties met een vermogen van kleiner dan 2,5 MWth zijn waarschijnlijke geen grote aanpassingen nodig.

Voor WKK installaties met een groter vermogen heeft u een aantal opties om aan de emissie eisen te voldoen:

  • Indien de installatie minder dan 500 uur per jaar draait, dan gelden de emissie-eisen niet
  • De installatie voorzien van een DeNox om de rookgassen te zuiveren
  • De installatie op een kleiner vermogen afstemmen om zo onder de 2,5 MWth te blijven
  • De installatie voorzien van een rookgasreiniger (indien u deze nog niet heeft) en de CO2 benutten. Voorwaarde is wel dat de rookgasreiniger altijd draait als de WKK actief is

Voor het zuiveren van rookgassen gebruiken rookgasreinigers ureumoplossingen. De samenstelling en zuiverheid van deze ureumoplossing is van groot belang voor de levensduur van de katalysatoren van de rookgasreinigers.

Speciaal voor deze toepassing heeft van Iperen FreeNOx ontwikkeld. Deze ureumoplossing is zeer zuiver en voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden.

Iedere levering vindt ‘dedicated’ plaats en wordt voorzien van een garantiecertificaat. Bovendien worden er tijdens het lossen twee monsters genomen (één voor u en één voor ons) om een eventuele contra expertise te kunnen laten uitvoeren.

FreeNOx is verkrijgbaar in bulk en multiboxen. Om u optimaal te ontzorgen kan van Iperen ook niveaumeting installeren op uw FreeNOx opslagtank. Zo heeft u altijd voldoende FreeNOx en kan uw WKK gewoon blijven draaien.

Onderstaand treft u de documentatie aan met alle voorwaarden en eisen om aan de emissie-eisen te kunnen blijven voldoen.

handleiding ureumboekhouding