14 april 2020

Bloemdunning appel en peer

Nu de meeste percelen voorbij volle bloei zijn, kunt u kijken of bloemdunning nodig is. Alle perenrassen lieten over het algemeen een rijke bloei zien, helaas heeft de nachtvorst op veel plaatsen een negatieve invloed op de uiteindelijke vruchtzetting. Bloemdunning in peer is vooral van toepassing op de rassen die makkelijk zetten, zoals bijvoorbeeld Giesser Wildeman. In de appelrassen Elstar en Junami wordt normaal gesproken ook vaak gebruik gemaakt van bloemdunning. Omdat voldoende bloemen in Elstar dit jaar geen vanzelfsprekendheid is, kan het beste per perceel worden gekeken of er voor bloemdunning gekozen moet worden.

Om te zien hoe snel de bestuiving verloopt onder invloed van de temperatuur hierbij een overzichtstabel:

1) Percentage dient per dag opgeteld te worden. Als de percentages van een aantal dagen opgeteld de 100% bereiken, dan is de bestuiving compleet.

Ethrel-A

Ethrel-A is van oorsprong een groeiregulator met een nevenwerking op bloemdunning in appel en peer. De dunnende werking komt voort uit het verouderingshormoon ethefon. Deze stof zorgt ervoor dat de bloem die wordt geraakt snel veroudert waardoor deze wegvalt.

Appel: Het optimale tijdstip van toepassing op appel is het ballonstadium, vanaf een ca. 10% open bloem. Het dunningseffect van Ethrel-A hangt sterk af van de weersomstandigheden tijdens de toepassing. De optimale temperaturen liggen tussen de 15°C en 20°C. Bij hogere temperaturen moet de dosering worden verlaagd. Vanaf 23°C is het niet verstandig een toepassing met Ethrel-A uit te voeren. De dosering van Ethrel-A is afhankelijk van de groeikracht van de bomen. Op zwak groeiende bomen kan de dosering worden verhoogd.

Ethrel-A  0,50 ltr/ha  (bij hogere temperaturen verlagen naar 0,30 ltr/ha)

Peer: Ethrel-A kan ook in peer een goed dunnende werking hebben, mits u het toepast onder de juiste omstandigheden. Wanneer de temperatuur te laag is, zal de werking tegenvallen. Bij hoge temperaturen kan er sprake zijn van te heftige dunning. Het is daarom, voor het juiste effect, erg belangrijk de dosering aan te passen aan de omstandigheden. In het kader van bloemknopbevordering kan worden gekozen voor meerdere toepassingen.

Ethrel-A  0,25 ltr/ha tijdstip: 7 tot 10 dagen na volle bloei
0,15 ltr/ha tijdstip: 14 tot 17 dagen na volle bloei
0,10 ltr/ha tijdstip: 21 tot 25 dagen na volle bloei

Opmerkingen bij het gebruik van Ethrel-A:

  • Spuit bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 15°C en 20°C
  • Spuit overdag, op een droog gewas en gebruik voldoende water
  • Omdat het middel snel afbreekt in de tank adviseren wij u de spuitoplossing zo snel mogelijk te verspuiten

ATS

Wanneer er op het één- en meerjarig hout veel bloemen aanwezig zijn, kunt u kiezen voor dunning met ATS (ammonium-thio-sulfaat). De werking van ATS berust op het voorkomen van bevruchting van de bloemen door het raken van de stempel, waardoor ze niet kunnen zetten. ATS werkt alleen op openstaande bloemen.

Appel: Waar de bloemknopbezetting wisselend is, adviseren wij u om twee dagen na volle bloei te spuiten. Bij bomen met weinig bloemen is de kans klein dat men de voorlopers nog wegspuit, deze zijn op dat moment normaal gesproken al gezet. Bij rijk bloeiende bomen wordt bij een toepassing met ATS de bevruchting van een groot deel van de bloemen aan het één- en meerjarige hout voorkomen. Vruchtbare percelen met een zeer goede bloei en optimaal bloeiweer worden in de volle bloei één keer gespoten en vervolgens nog één tot twee keer herhaald. Houd tussen de bespuitingen een interval van één à twee dagen aan, afhankelijk van de weersomstandigheden. Houd bij de toepassing rekening met de groeikracht van het perceel. Normaal geldt dat bij een sterke vegetatieve groei ook sterkere dunning zal optreden.

Opmerkingen bij het gebruik van ATS:

  • Spuit op een droog gewas en ruim voordat het weer vochtig wordt. Het beste tijdstip is aan het einde van de ochtend of aan het begin van de middag
  • Nevelen met 200 ltr/ha. Bij lage relatieve luchtvochtigheid moet meer water worden gebruikt
  • Stem de dosering af op het boomvolume: ATS 15 kg/ha bij 2,40 meter boomhoogte. Bij herhaalde bespuitingen kort op elkaar de 2e en 3e keer 12 kg/ha gebruiken
  • Voeg geen aparte uitvloeier toe aan ATS
  • Voeg een fungicide toe aan ATS, zoals Captan. Dit geeft een licht uitvloeiende werking
  • De werking van ATS op zwakke bloemen is sterker dan op sterke bloemen
  • Het spuiten van ATS kan nevenwerkingen met zich meebrengen, zoals beschadiging aan het clusterblad. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de blad- en vruchtkwaliteit
  • Meerdere ATS-bespuitingen kunnen ook een nadelig effect hebben op roofmijten, met als gevolg een verstoord natuurlijk evenwicht en meer kans op spintproblemen
  • ATS op Golden Delicious en Delcorf geeft een verhoogde kans op een fytotoxische reactie. Verlaag op deze rassen de dosering met minimaal 25%
  • Plan bij slecht zettingsweer het spuittijdstip iets later
  • Rijd niet door de buurtrij terug als de ATS spuitvloeistof nog niet is opgedroogd
  • ATS is een vrij agressief product. We adviseren na het aanmaken van de spuitvloeistof deze direct te verspuiten en de machine direct na gebruik te reinigen.

Adviesschema ATS (appel)

* Let op: de verschillende Elstar-mutanten hebben niet altijd hetzelfde ideale tijdstip om chemische dunning toe te passen, behandel ze daarom afzonderlijk per mutant.

Tankmix ATS en Ethrel-A
U kunt er eventueel voor kiezen om bij een zeer rijke bloei Ethrel-A direct mee te spuiten met de ATS. Houd er rekening mee dat voor de werking van Ethrel-A de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid erg belangrijk zijn. Ook de groeikracht is belangrijk, houd hier rekening mee in de dosering. Wanneer de tankmix wordt gebruikt, is in de praktijk gebleken dat je een dag langer weg kan blijven met de tweede keer ATS.

Ethrel-A  0,50 ltr/ha  (bij sterk groeiende bomen verlagen naar 0,30 ltr/ha)

Exilis/MaxCel/Brevis
Veelal zal er in een later stadium nog nagedund moeten worden met 6-BA of Brevis. Voor de toepassingsmogelijkheden van deze middelen ontvangt u binnenkort een apart bericht.
Tot slot: het toepassen van chemische dunning is specifiek per ras en perceel. Overleg altijd met uw adviseur over de te volgen strategie!

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.