14 mei 2019

Grassenbestrijding

In verschillende gewassen staan grasachtige onkruiden die bestreden kunnen worden. In bieten, aardappelen, uien en cichorei kunt u deze bestrijden met specifieke grassenmiddelen. Er zijn verschillende grassenmiddelen op de markt met ieder hun eigen kenmerken. Bij alle middelen is het belangrijk dat de spuitomstandigheden goed zijn. Bij een hoge luchtvochtigheid en groeizaam weer werken de grassenmiddelen het beste. Het beste effect wordt bereikt als de onkruidgrassen het middel snel op kunnen nemen. Wanneer het gras wat geremd is door eerdere toepassing van herbiciden, zal een grassenmiddel minder snel werken. Als laatste is het belangrijk om een bespuiting uit te voeren op het moment dat het gras nog goed geraakt kan worden, dus voordat er parapluwerking optreedt door het hoofdgewas. Kies daarom per gewas het juiste moment en het juiste middel.

Centurion plus

Centurion plus is een middel met een erg brede toelating qua gewassen. Het middel werkt goed op straatgras, hanepoot, duist en graanopslag. Het is een kant en klare formulering waar geen olie bijgevoegd hoeft te worden. Advies:

Centurion plus  1,00 – 2,00 ltr/ha

Bij uitgestoeld straatgras of de aanwezigheid van kweek de dosering verhogen naar 2,00 ltr/ha. bij Centurion Plus zijn extra drift reducerende maatregelen vereist om dit middel toe te mogen passen.

Gallant 2000

Galant 2000 is een middel met een goede werking tegen straatgras, éénjarige grassen, kweek en stuifdek. Voordeel van Gallant 2000 is dat dit middel tussen de 5 en 25 graden goed werkt en dat het enige bodemwerking heeft. Hierdoor werkt het ook tegen laat kiemende grassen. Bij de toepassing van Gallant 2000 moet altijd olie worden toegevoegd voor een goede opname. Advies:

Gallant 2000  0,75 – 1,00 ltr/ha  +
Fortuna olie  0,50 ltr/ha

Bij aanwezigheid van straatgras de hoogste dosering aanhouden. Gallant 2000 mag in grondwaterbeschermingsgebieden niet worden toegepast.

Focus plus

Focus plus kan worden gebruikt voor de bestrijding van raaigrassen, graanopslag en kweek. Straatgras wordt door Focus Plus niet bestreden. Door de kant en klare formulering is het toevoegen van een hulpstof niet nodig. Omdat Focus Plus een sterk uitvloeiende werking heeft, is het advies om dit solo toe te passen. Let op, Focus plus heeft geen toelating in uien. Advies:

Focus Plus  2,00 – 5,00 ltr/ha

Bij graanopslag en éénjarige grassen kan de laagste dosering worden gebruikt. Bij kweek is de hoogste dosering noodzakelijk.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.