14 mei 2019

Suikerbieten – insecten

Na weken van relatief matige groei, beginnen de suikerbieten nu goed te groeien. De meeste percelen staan al in het vier-bladstadium of verder. De druk van insecten is momenteel ook lager. Zwarte bonenluis is in kleine getale aanwezig. Controleer goed of de schadedrempel bereikt is en voer eventueel een bespuiting uit. Nu de bieten groter worden, zal het gevaar van vergelingsvirus ook toenemen. Door de milde winter zal de druk van luizen ook snel hoger zijn. Tijdig een systemisch middel inzetten om aantasting te voorkomen is dan ook belangrijk. Kijk regelmatig op https://www.irs.nl/insectenwaarschuwingskaart. Als u een bespuiting tegen luizen wilt uitvoeren, kies dan voor Bariard/Calypso. Advies:

Bariard 0,25 ltr/ha of
Calypso 0,25 ltr/ha

Door de aantasting van insecten en het koude weer, zijn de bieten ook gevoeliger voor de onkruidbestrijding. Om er voor te zorgen dat de bieten minder gevoelig worden en de insecticide goed opnemen, kunnen bladmeststoffen helpen. Mangaan toevoegen aan de onkruidbestrijding maakt de bespuiting zachter voor het gewas. Daarnaast kunnen ook zeewierextracten helpen om de stress van de insecten- en onkruidbestrijding te verlagen. Ook bevordert zeewier de opname van de luisbestrijdingsmiddelen. Stimuforce Asco bevat zeewierextracten die de planten weerbaarder maken onder diverse omstandigheden. Advies:

Powerleaf mangaan 0,50 ltr/ha
of
Stimuforce Asco 0,50 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.