14 mei 2019

Zaaiuien – onkruidbestrijding

Door de vroege start dit voorjaar zijn de uien op de meeste plaatsen al goed ontwikkeld. Het onkruidbestand is zeer wisselend per regio. Op de plaatsen waar regelmatig een bui is gevallen werken de bodemherbiciden goed. Hier is de onkruiddruk momenteel laag. Waar het droger is, staan meer onkruiden. Vanaf het moment dat de uien 3 cm eerste pijp hebben en voldoende wortels, kunt u een contactbespuiting uitvoeren. Controleer goed of de uien dit stadium hebben bereikt. Op een aantal plaatsen is onlangs nog een hagelbui gevallen. Deze percelen zijn nog aan het herstellen, controleer goed of het gewas aan een bespuiting toe is. Advies vlagbladstadium:

Chloor 0,50 ltr/ha +
Wing p 0,25 ltr/ha of
Stomp 0,25 ltr/ha

Wacht niet te lang met het uitvoeren van een contactbespuiting. Hoe groter de uien worden hoe meer het gewas er op zal reageren.

Belangrijke regels bij de contactbespuiting zijn:

  • Gebruik een grove druppel om de uien zo min mogelijk te raken, hanteer een spuitdruk van +/- 2 bar
  • Voldoende water is belangrijk, gebruik ongeveer 400 ltr/ha
  • Spuit bij minimale wind om drift richting de uien te minimaliseren
  • Heeft u een Wingssprayer of een andere spuittechniek met fijne druppel, dan is het verlagen van de doseringen eventueel nodig. Overleg met uw adviseur.

Advies eerste pijp 3 cm

Emblem flo 0,30 ltr/ha +
Starane top 0,10 ltr/ha +
Lentagran 0,30 ltr/ha (indien er veel meldes en/of duivekervel staat)
of
Basagran 0,30 ltr/ha (indien er kamille en/of zwarte nachtschade staat)

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.