09 augustus 2019

Insecten – trips, witte vlieg, koolmot, koolvlieg, schimmels

Trips
Augustus is de belangrijkste maand om tripsen die het gewas binnenvliegen te tackelen. Pas in deze periode ook middelen toe die trips doden, zoals Tracer en Calypso. Omdat tripsen lichtschuw zijn, kunnen deze middelen het beste laat in de avond of ’s morgens zeer vroeg worden ingezet. Op percelen waar recent Benevia is ingezet tegen trips, is het advies een tweede toepassing hiermee rond eind augustus te doen. Tot slot is het bij tripsbeheersing essentieel om het gewas aan de groei te houden, al is dit vaak niet makkelijk te realiseren. Blijf er alert op dat er altijd een gedeelte tripsen goed verscholen zit en via een snelle vermenigvuldiging alsnog veel schade kan veroorzaken.

Witte vlieg
Op sommige percelen wordt nu witte vlieg aangetroffen in de kop van de plant. Dit is met name het geval op percelen in regio’s waar jaarlijks witte vlieg voorkomt. Beheersing van witte vlieg wordt met name gedaan met (reeds toegepaste) Movento. Voorwaarde is wel dat het gewas actief aan de groei is, zodat de Movento kan werken. Het gewas aan de groei houden (door regen / beregening) is dus essentieel. Witte vlieg later in de teelt bestrijden kan nog met contactproducten (zoals Calypso of Flipper), maar vaak is dit niet afdoende.
Bij aanwezigheid van witte vlieg kan in plaats van Amistar Top eventueel Signum worden ingezet. De roetdauwafzetting door de witte vlieg wordt deels tegengegaan door Signum.

Koolmot
Op diverse percelen vliegen nieuw koolmotten rond. Vangplaten gaven deze week ook een toename aan van het aantal koolmotten per val.

Koolvlieg
Ook zien we een toename van de koolvlieg. Komende week wordt er weer neerslag verwacht, daarom is bestrijding noodzakelijk. De eitjes komen we dan ook regelmatig tegen.

Schimmels
Houd de schimmels onder controle door het inzetten van fungiciden op een normaal interval (drie weken) met Rudis of Amistar Top. Het belangrijkste is om een gesloten schema aan te houden.

De druk van de oömyceetschimmels valse meeldauw/witte roest is de afgelopen weken wat toegenomen. Met name witte roest op de onderste bladeren. Het interval richting een volgende inzet van een specifiek oömyceetproduct kan op een normaal interval (o.a. Folio Gold en Infinito). Bovendien geeft het tussendoor inzetten van Amistar, Amistar Top, Signum of Flint ook nog een nevenwerking richting valse meeldauw.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.